Меркел: Политическата смелост на Заев и Ципрас трябва да последват и други лидери в региона

14:36, 30 юни 19 / Свят 25 848 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Германският канцлер Ангела Меркел не очаква бързо присъединяване на страните от Западните Балкани към ЕС, но подчертава, че регионът има европейска перспектива.

В своя видео подкаст, публикуван днес по повод предстоящата среща на върха на Западните Балкани, която ще се проведе в петък в полския град Познан в рамките на Берлинския процес, Меркел подчерта, че страните от този регион все още имат много препятствия за преодоляване и много условия за изпълняване. „Пътят все още е осеян с подводни камъни“, заяви Меркел.

Ципрас и Заев с награда и признание по решаване на спора за името

Но тя подчерта, че има положителни примери за диалог в региона, особено с разрешаването на дългогодишния спор между Скопие и Атина относно името.

„С политическа смелост премиерите на Северна Македония Зоран Заев и на Гърция Алексис Ципрас успяха да разрешат този конфликт“, категорична е Меркел.

„Такъв положителен пример трябва да бъде насърчаване за решаване на проблемите в Босна и Херцеговина, както между Сърбия и Косово“, допълни германският канцлер.

Конференцията за Западните Балкани ще се проведе в Познан на 5 юли, като в нея ще участва и Меркел, по чиято инициатива се състоя Берлинският процес през 2014 г., за да ускори диалога и възможността за сътрудничество между страните в региона.

Ключови думи

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама