Телевизорът е вреден за сърцето

16:10, 29 юни 19 25 1367 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Да се отпуснеш пред телевизора след дълъг работен ден, може да изглежда много разтоварващо, но според американски учени това е много вредно за сърцето, съобщи в. "Мирър".

Връзката между заседяването и рисковите фактори за сърдечносъдови заболявания - високо кръвно, затлъстяване, диабет, е добре известна. Според изследване на Американската асоциация за сърдечно здраве, хората, които гледат повече от четири часа телевизия дневно са с 50 процента по-застрашени от сърдечни заболявания и ранна смърт от гледащите телевизия по-малко от два часа дневно.

Разликата между застояването пред телевизора и работата на бюро е, че вечер хората най-вероятно са попреяли и може да седят непрекъснато с часове, докато стане време да си легнат. В службата все се налага да станат за нещо, обясни ръководителят на изследването Джанет Гарсия от университета на Централна Флорида.

Учените са проследили 3592 афроамериканци в Джаксън, Мисисипи, осем години. Резултатите показаха, че на бюро се заседяват предимно жени, по-млади, с по-висок доход, но с наднормено тегло. Те се хранят сравнително здравословно, движат се умерено, но обикновено не пушат, нито пият.

Пред телевизора се задържат задълго хора с по-ниски доходи и по-ниска степен на образование. Те не се движат много, имат по-висок индекс на телесната маса, често пушат, хранят се нездравословно, пият повече и често са с високо кръвно.

Една трета от участниците в изследването са казали, че гледат телевизия повече от четири часа дневно.

Учените са работили с афроамериканци, защото при тях сърдечносъдовите заболявания са много повече.

Връзка между заседяването пред телевизора и сърдечносъдови заболявания не е установена за хората, които спортуват по 150 минути седмично.

Ключови думи

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама