Полицай под прикритие разкрил група от трима лекари, издали над 100 фалшиви ТЕЛК решения

14:00, 29 юни 19 / Крими 25 1000 Шрифт:
Topnovini

Служител на МВР е успял да разкрие организирана група от трима лекари и един посредник, които издали над 100 фалшиви ТЕЛК решения в София. Той минал по цялата верига - от плащане на сумите, до получаване на решението за над 50% инвалидност, съобщи зам.-главният прокурор Иван Гешев.

Провежда се спецоперация на три места в София срещу измами с ТЕЛК

Групата е действала от началото на 2019 година, като в нея единият е психиатър, управител на медицински център, а другите двама са от ТЕЛК комисии в 28-мо ДКЦ и 2-ра градска болница.

Основният участник бил посредникът. Той се занимавал с търговия на дрехи на Женския пазар, където бил известен с това, че може получи документ за над 50% инвалидност. Самият той, както и жена му, също имали ТЕЛК решения.

Ощетените от медицинска експертиза могат да се явят на повторно на ТЕЛК

Сумите варирали от 1000 до 3000 лева, като първо се плащало авансово. Някои от кандидатите за фалшиви ТЕЛК решения били ефективно настанявани в психиатрии.

Вчера били претърсени 12 адреса, от които 10 домашни и 2 офиса. 

Според Гешев, този тип проблеми обаче не може да бъде решен с наказателна репресия, а тогава, когато и НОИ започне да осъществява контрол.

Пореден абсурд: ТЕЛК- Хасково отказа да прегледа пациент заради прием в болница

Служителят на МВР, който е разкрил групата, е платил за фалшивия документ първо 400 евро, а после 1200 лева. Говорителят на спецпрокуратурата Сийка Милева уточни, че информацията, че посредникът може да уреди фалшив документ, се разпространявала от уста на уста. Не всеки обаче можел да стигне до него, той е трябвало да бъде заведен от доверен човек, който вече е получил фалшив ТЕЛК.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама