В Италия арестуваха капитана на спасителен кораб за мигранти

12:13, 29 юни 19 / Свят 25 1124 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Капитанът на спасителен кораб за мигранти беше арестуван в италианското пристанище Лампедуза, след като съдът престоя две седмици в морето при патова ситуация с властите.

Корабът Sea-Watch 3 на Карола Ракете имаше на борда си десетки африкански мигранти, спасени край бреговете на Либия.

Италианските власти му забраниха да акостира, но корабът влезе в пристанището късно вечерта в петък.

Крайно десният италиански вътрешен министър Матео Салвини има твърди позиции корабите, спасяващи мигранти.

Решението на капитан Ракете да влезе в пристанището без разрешение сложи край на продължителната безизходица с италианската брегова охрана.

31-годишната германка е заснета, отвеждана с белезници от полицаи .

Тя е арестувана за "съпротива на военен кораб", която не й позволяваше достъп до пристанището, съобщи италианската държавна телевизия RAI.

На 12 юни корабът е спасил 53 мигранти край бреговете на Либия. Италианските власти вече са приели 13 от тях по здравословни причини.

На срещата на върха на Г20 в Япония в петък италианският премиер Джузепе Конте каза, че няколко страни от ЕС са се съгласили да вземат 40-те останали мигранти на борда на кораба.

Междувременно не е ясно какво възнамеряват да правят с тях италианските власти.

Салвини иска яснота относно "бисла, срокове и средства", преди да им разреши да слязат от кораба, съобщиха източници на вътрешното министерство.

По-рано той заяви, че мигрантите могат да слязат само ако се насочат направо към Холандия, където е регистриран Sea-Watch 3, или към Германия.

В продължение на две седмици Sea-Watch 3 не успяваше да стигне до брега, след като спаси мигранти, плаващи в надуваем сал в Средиземно море.

Ракете каза, че Sea-Watch се е опитал да си сътрудничи с властите, ангажирайки се с Италия, Германия, Малта и Франция и осъществявайки контакти с Европейската комисия.

Само че след две седмици в безизходица Sea-Watch, германска благотворителна фондация, каза, че корабът е бил принуден да влезе в италиански води, тъй като не е имал друга възможност да обезпечи сигурността на мигрантите. „Минаха почти 60 часа, откакто обявихме извънредно положение. Никой не ни чу. Никой не пое отговорност. Отново нещата зависеха от нас, от Cpt. #CarolaRackete и нейният екипаж, за да доведат 40-те души на безопасно място“, казаха от Sea-Watch в Туитър.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама