Акция срещу маси и столове в заведения на столичния бул. „Витоша”

21:07, 28 юни 19 25 2157 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Акция на столичния инспекторат се проведе по булевард „Витоша”. Общината премахва маси и столове от заведения, превишили отредената им площ за търговия на открито. Причината е нова наредба.

Колкото е квадратурата на заведението вътре, толкова имат право собствениците на заведения, на същата площ, да разполагат своите маси.

Бизнесът въстана срещу наредбата с мотива, че този текст би довел до големи загуби за тях.

Покритата част на едно от популярните заведения в района е чувствително по-малка от зоната с маси навън. Управителят на заведението казва, че от 2016 г. се бори да получи право за масите отвън. Първата молба е входирана две години преди наредбата да бъде приета. Първият официален отказ идва месеци след нейното влизане в сила.В съседното заведение инспекторите изземват 6 маси.

От Асоциацията на заведенията казват, че 40% от заведенията по централата улица в града – „Витоша”, не отговарят на изискванията по наредбата. Затова настояват за нови текстове. „Да се регулира тази квадратура, когато заведението е наистина много малко, когато става дума за 5 маси вътре, да не важи същото, а да има някакъв толеранс”, обяснява Ричард Алибегов пред бТВ.

От общината потвърждават, че работят по нови текстове. Председателят на групата на ГЕРБ в СОС Малина Едрева е категорична: „Не можем в един момент да сложим втори етаж на Витошка, ако няма тези правила”.

От общината обещават, че до няколко месеца ще съществува нова, по-гъвкава и компромисна наредба.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама