Италия глоби Фейсбук един млн. евро по случая „Кеймбридж Аналитика“

20:05, 28 юни 19 / Свят 25 1016 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Италианският орган за защита на личните данни наложи глоба на Фейсбук в размер на един милион евро (1,1 милиона долара) за нарушаване на законите за защита на личните данни в резултат на скандала „Кеймбридж Аналитика“.

Наказанието е за "незаконни действия, извършени в случая "Кеймбридж Аналитика", компанията, получила достъп до данните на 87 милиона потребители чрез приложение за психологически тестове", се казва в изявление.

Социалната мрежа е разкъсвана от противоречия след разкритията, че неактивни политически консултанти от „Кеймбридж Аналитика“ са използвали лични данни на десетки милиони потребители на Фейсбук с политическа цел. Същата консултантска компания е работила и по кампанията за референдума за Брекзит през 2016 г. в Обединеното кралство и в предизборната кампания на Доналд Тръмп през същата година.

Органъ за контрол на неприкосновеността лични данни заяви, че глобата е свързана с изтеглянето на приложението Thisisyourdigitallife от 57 италианци чрез Фейсбук, откъдето са събрани данни за още 214 077 италиански потребители без тяхното съгласие

"Ние сме твърдо решени да защитаваме неприкосновеността на личния живот и инвестирахме в ресурси, технологии и партньорства, както и наехме над 20 000 души за работа по сигурността само през последната година," съобщи Фейсбук.

Критиците критикуват наблюдателния орган за това, че глобата на социалния гигант е „сравнително малка“, докато анализаторите твърдят, че тя е ниска, защото престъплението е извършено преди новата европейска рамка за защита на данните да влезе в сила.

През декември италианският орган за конкуренцията глоби Фейсбук с 10 милиона евро за продажба на данни на потребители, без да ги информира и за "агресивно" обезкуражаване потребителите да се опитват да ограничат начина, по който компанията споделя техните данни.

Ключови думи

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама