Призив на албанския президент към гражданите преди неделните избори

19:02, 28 юни 19 / Свят 25 988 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Албанският президент Илир Мета призова гражданите на страната си да запазят спокойствие и да не се подлагат на провокации "по време на изборите на социалистите".

„Ситуацията е ясна както от стана на Изборния кодекс, така и от страна на Конституцията. От вчера конституционната дата на местните избори е 13 октомври 2019 година. Що се отнася до 30 юни, трябва да зачитаме и да не се конфронтираме с всички онези съграждани, които ще отидат на тези социалистически избори“, се казва в посланието на Мета.

Илир Мета: Указът за отмяна на изборите в Албания не може да се преразглежда

Според Мета гражданите трябва да останат спокойни и разумни и да не се подлагат на никакви провокации, защото това ще бъде плюс за онези, които искат да легитимират цялостното заложничество, в което държат страната и да установят еднопартиен режим.

Взимат окончателно решение ще има или не местни избори в Албания

"Конфронтацията и насилието не служат на Албания и нейното европейско бъдеще и особено на нашето гражданско съжителство във всяко семейство, във всяко селище, във всяка общност и в цялото ни общество", изтъква Мета.

Нападнаха автомобила на Еди Рама

Той подчерта, че при незаконните избори социалистите ще гласуват сами и ще се преброяват сами, добавяйки, че "всички албанци заедно, по демократичен начин, ще избират тайно, свободно и справедливо на 13 октомври".

Президентът Мета отложи с указ на 8 юни местните избори, които преди това бяха насрочени за 30 юни. Вчера той подписа нов указ, с който те се отлагат за 13 октомври.

Обсъждат предложението за импийчмънт на президента на Албания

Премиерът Еди Рама му заяви, че изборите ще бъдат на 30 юни и продължи с предизборните дейности, които приключват тази вечер с митинг във Валона.

Американският заместник помощник държавен секретар за Европа и Евразия Матю Палмър заяви днес следобед, че Съединените щати признават 30 юни като ден за местни избори в Албания, а с призива днес към политическите партии за гарантиране на мирни и редовни избори, същата дата признава и ЕС.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама