Задържаха столичанин на ГКПП "Дуранкулак" за "ало" измами

15:56, 28 юни 19 25 1303 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Столичанин, съпричастен към четири телефонни измами, е установен при съвместни действия на ГДНП и ОДМВР-Бургас, Варна и Добрич. 52-годишният е задържан с активното съдействие на гранични полицаи от ГКПП „Дуранкулак”, съобщават от МВР.

Мъжът се е придвижвал с л.а. „Мазда 323”, със софийска регистрация , и е опитал да напусне страната ни  през ГКПП „Дуранкулак”.

Според първоначалните данни това станало, след като на 25 юни е  взел голяма парична сума и златни накити, предоставени от 77- годишна бургазлийка.  Жената била подведена по класическата схема за „оказване на съдействие на полицейски служители при задържането на телефонни измамници”, като мнимият служител на реда й наредил да събере наличните в дома си пари и злато и да ги остави до кошче за боклук в района на пицария в бургаски жилищен  комплекс.

След като жертвата изпълнила нареждането и оставила на уреченото място торбичка със сумата от 26 000 лв. и близо  50 г златни накити,  получила ново телефонно обаждане. Указанието този път било  да изтегли банковите си спестявания, но бдителна служителка във финансовия клон заподозряла, че се касае за телефонна измама и алармирала в полицията.

В резултат на предприетите бързи действия, служители на група „Противодействие на имуществените престъпления и грабежи” в ОДМВР- Бургас  установили съпричастността на 52-годишният столичанин, криминално проявен.  По първоначални данни, след като взел парите и златните накити, той се е оттеглил с такси в посока Слънчев бряг, а от там  - с л.а. „Мазда 323” се отправил към Румъния.  

Опитът му бил осуетен благодарение на своевременните съвместни заградителни действия но служители от Главна дирекция „Национална полиция”, областните дирекции във Варна и Добрич и ГКПП „Дуранкулак” и мъжът бил задържан в района на граничния пункт.

В процеса на разследване е изяснено, че задържаният е съпричастен и към други три телефонни измами, извършени на територията на бургаска област, щетите при които потърпевшите са ощетени с около 100 000 лева и близо 150 г златни накити.

Работата по цялостно документиране на престъпната дейност на задържания продължава под наблюдението на прокуратурата и в рамките на образуваното досъдебно производство.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама