Обучават деца да шифрират и дешифрират тайни съобщения

18:20, 30 юни 19 / Култура 25 1524 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

120 варненски ученици ще станат „Кибермагьосници" през това лято.

От 1 юли до 23 август деца от пети и шести клас от 17 училища във Варна ще преминат през едноседмични „кибер“-занятия.

Образователният проект се реализира от Дирекция „Образование и младежки дейности" на Община Варна и Варненския свободен университет „Черноризец Храбър". Той е в изпълнение на Програмата за стимулиране на дейности и изяви на учениците от училищата в общината и цели да развие техните умения в областта на информатиката, математиката, изкуствата и най-вече безопасното и сигурно използване на интернет-средата. Бъдещите кибермагьосници са посещавали клубове за занимания по интереси в областта на информатиката и информационните технологии през учебната година.

Децата ще се научат да шифрират и дешифрират тайни съобщения, да анализират информация, скрита в снимки, в текстове и в звуци. Те сами ще изработят шифроващи устройства и машини. Ще поиграят с бинарни и шестнадесетични кодове, а с дигиталния микроскоп изследват цветове. Още в края на обучението те ще могат да създават неразбиваеми пароли и да предават шифровани съобщения дори без дигитални устройства.

Един от най-интересните дни да бъде посветен на видовете отпечатъци и информацията, която крият. Бъдещите киберексперти ще научат и как да разчитат емоциите на човешкото лице. Ще поговорят за положителните емоции и за заплахите. Ще обсъдят какво са лични данни и как да ги защитават. Два пъти месечно през следващите осем седмици родителите ще могат да се запознаят с достиженията на кибемагьосниците.

Пълната програма на летните занятия „Кибермагьосници" ще намерите тук.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама