Бившият вицепремиер на Турция прави нова партия

13:33, 28 юни 19 / Свят 25 1015 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Бившият турски вицепремиер и министър на икономиката Али Бабаджан, понастоящем депутат от управляващата Партия на справедливостта и развитието, възнамерява да се оттегли от тази политическа сила и да създаде нова, с амбиции да промени системата на управление, пише турският вестник "Сонсьоз”.

Позовавайки се на източник от екипа на Бабаджан, медиата изрежда целите, които си поставя подготвяното ново политическо движение.

Партията на Бабаджан ще работи за връщане на надпартийността на президента, за независимо правосъдие с цел укрепване на принципа за разделение на властите, за засилване на законодателните и мониторингови правомощия на парламента. Формацията възнамерява да гарантира достойното присъствие на Турция в западния блок, да поднови процеса на интеграция в ЕС, да осигури свободна медийна среда. 

Бъдещият политически проект не планира да използва исляма за свой етикет, а възприема подхода към религията на бившия премиер и президент Тургут Йозал. Тя желае да обнови принципите от времето на учредяването на ПСР и да ги ревизира, обръщайки се към по-широки обществени сегменти.

Бабаджан вече е съобщил за намеренията си на президента Реджеп Тайип Ердоган, твърди източникът. В разговора държавният глава му е предложил да действа в посока на вижданията си вътре в ПСР, но Бабаджан отклонил идеята, заявявайки, че вече няма подобна възможност.

Според източника на "Сонсьоз" Бабаджан действа в посока реализиране на плановете си за нова партия заедно с "организациите на (бившия президент) Абдуллах Гюл". Независимо от тях двамата сходни планове има и бившият премиер Ахмет Давутоглу, пише още "Сонсьоз".

Както Бабаджан, така и Гюл се съучредители на ПСР заедно с президента Ердоган.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама