Томислав Дончев: Всеки недоволен гражданин се мисли професор и изказва мнението си в интернет

11:10, 28 юни 19 / Политика 25 2263 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Вицепремиерът призова кметовете да обръщат повече внимание на гражданите и да търсят тяхното мнение по ключови проекти.

С три основни препоръки се обърна вицепремиерът Томислав Дончев към общините в България. Той е гост на заключителната конференция на Националното сдружение на общините, която се провежда в Боровец.

По думите на Дончев е много важно кметовете да съобразяват проектите си не само с експертите, но и с обществото.

''Случва се да правим чудесни неща, хвалени от експерти, но това не е достатъчно, ако гражданите не разбират защо го правим. Всеки недоволен гражданин има самочувствие днес на професор по икономика и изказва мнението си в социалните мрежи, затова и мнението на обществото трябва да се търси'', каза Дончев пред БНТ.

Дончев изтъкна, че все още в страната не се мисли на регионално ниво, тоест проектите или не надхвърлят общините или са на ниво държава. Това е и една от причините за забавянето на икономическият растеж, по който България е на първи места в Европа, но все още има в пъти по нисък БВП от развитите страни.

Вицепремиерът изтъкна и липсващата жилищна политика на ниво общини, която в момента просто не съществува.

Дончев посъветва кметовете да се активизират, защото разполагаме с още една година, за да поискаме от Брюксел как да изглеждат следващите оперативни програми.

Специална презентация за европрограмите направи и кметът на Монтана - Златко Живков. Въпреки постигнатите успешни резултати, общините все още се сблъскват с проблеми - мудна администрация, проблеми с общестмените поръчки и липса на цялостна държавна политика.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама