Мая Манолова: Машинното гласуване разобличи грешките на СИК

10:34, 28 юни 19 / Политика 25 1108 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Машинното гласуване показа, че СИК допуска грешки при отразяването на резултатите от изборите. Това каза пред журналисти в парламента омбудсманът Мая Манолова, предава „Фокус“. „Резултатите от машинното гласуване показват, че не машините бъркат при броенето и отчитането на резултатите, а секционните избирателни комисии.

Омбудсманът ще проведе дискусия за машинното гласуване

В над 1100 секционни избирателни комисии неправилно са отчетени резултатът, който гражданите са дали за различни партии и за определени кандидати с преференции“, обясни Манолова. Тя уточни, че за първи ЦИК в образеца на протокол не остави графи за паралелно отразяване на машинния вот.

„С просто око може да се провери как в определени секции машинните гласове са повече от сбора на хартиените гласове. Което показва, че проблемът не е в машинното гласуване, а в начина, по който СИК брои. Всъщност машините разобличиха хората в СИК“, посочи Манолова. Тя обясни, че ако при евроизборите проблемите не са оказали влияние, то при предстоящите местни избори ще бъдат от съществено значение.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама