В Русе ще се проведе първи по рода си природен триатлон в чест на река Дунав

19:00, 28 юни 19 / Общество 25 264 Topnovini
1

След броени часове природозащитната организация WWF ще даде старта на първия по рода си Природен триатлон „Свободен Дунав“. Събитието ще се проведе в събота (29.06.) като сборният пункт е площад „Свобода“ пред Съдебната палата в Русе. С него организацията отбелязва Международния ден на най-емблематичната европейска река и насочва общественото внимание към непознатото богатство, което крие.

Природният триатлон на WWF е събитие, в което, спортувайки, участниите ще научат от какво има нужда природата и как да я опазват още по-добре. Той е отлична възможност за всеки да прекара незабравимо време със своите близки и приятели, да се впусне в необичайно приключение или да натрупа полезни знания за слабо познати животински видове, оцелели още от епохата на динозавриите.

Маршрутът за състезателите минава през изключително живописен район. Той започва с колоездене от центъра на Русе и продължава през красиви местности по поречието на р. Русенски Лом, през селата Басарбово и Красен, като има възможност за отклонение до Ивановските скални църкви.

Дистанцията е 45 км, а крайната точка е местността Стълпище, където състезателите ще заменят велосипедите с каяци и ще гребат 20 км по течението на р. Дунав обратно към Русе. Най-издръжливите ще изминат последния етап от триатлона с бягане през парковите пространства на красивия дунавски град. По трасето ще има препятствия, които ще разкажат символично за проблемите на реките и техните обитатели, както и за работата на WWF за справянето с тях.

Малцина са чували за есетрите – някогашните властелини на Дунав, които днес са на прага на своето изчезване. В продължение на 200 милиона години те са изминавали своя път от Черно море по течението на реката до местата си за хранене и размножаване. Днес обаче преграждането, канализирането и замърсяването на Дунав, както и свръуловът са свели техните популации до критичния минимум. А последните оцелели екземпляри от този изумителен вид на територията на Европейския съюз живеят именно в долното течение на река Дунав – на границата между България и Румъния.

WWF ще дойде на брега на Дунав с още атракции. На място ще има и фотоколажна работилница, с която всеки сам може да участва в създаването на тематични фотографски изображения. Там ще бъде разположено и рибарско корабче в реален размер с тематични игри на борда. Всички присъстващи ще имат възможност, забавлявайки се, да получат полезни съвети как да избират отговорно морска храна без да вредят на живота в океана.

Основната цел на WWF е да докосне хората до приказната природа в дунавския край и да разкаже как можем да живееем в хармония с нея и с нейните обитатели.

Международният ден на Дунав води началото си от 1994 г., когато 13 държави и Европейската комисия подписват международната Конвенция за опазване на реката. За първи път обаче Денят на Дунав е отбелязан десет години по-късно. Той има за цел да привлече общественото внимание към огромното значение на реката за десетте държави, през които протича, към богатото ѝ биоразнообразие, както и към устойчивото използване на нейните води.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.

Анкета

Трябва ли да бъде променян романът "Под игото" на Иван Вазов?

Всички анкети

Моля, изберете един от посочените отговори

Резултати 49 гласа

Гласуването за дадена анкета е възможно веднъж на всеки 24 часа.