Близнаци се родиха след уникална манипулация в столична болница

09:40, 28 юни 19 25 1784 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Близнаци бяха спасени от екип на болница „Надежда” благодарение на вътреутробно кръвопреливане. След сложната манипулация на 30 май се родиха две момченца. Близо месец по-късно - днес близнаците Мехмед и Мустафа се прибират у дома със своите родители - Емине и Мустафа Арап.

Майката на близнаците е забременяла на четвъртия път с ин витро процедура. 

„Вътреутробното кръвопреливане е манипулация, при която, след като сме избрали подходящата кръв, и през пъпната вена – там, където пъпната връв се залавя за плацентата, даваме кръв на бебета. Сложното и рядкото тук е, че са близнаци и в световен мащаб много рядко се прави трансфузия на близнаци. Трудното беше, че единият имаше задна плацента, т.е. ни беше много трудно да достигнем до неговата пъпна връв и при него винаги беше на риск дали ще успеем с трансфузията. На всеки от тях по четири пъти е преливана кръв”, обясни пред Нова телевизия ръководителят на отделение „Пренатална диагностика и терапия” д-р Кристина Чачева.

Тя поясни, че това е проблем, който се появява при майки с резус негативна кръвна група, независимо коя, и бебета с позитивна кръвна група.

"Тъй като при всяка бременност кръв от бебето преминава в кръвообръщението на майката и е възможно тя да развие антитела спрямо електроцитите на бебето и по този начин да ги унищожава, а бебетата развиват тежка анемия", добави д-р Чачева.

"Децата се родиха в добро здраве. Наложи се само двукратно да се направи корекция на хемоглобина”, обясни д-р Стоичкова. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама