Елен Герджиков: Единствено ПУП защитават една територия от презастрояване

08:09, 28 юни 19 / Общество 25 630 Шрифт:
Topnovini

Eдинствено подробните устройствени планове могат да гарантират, че някоя зона в София няма да бъде презастроена. Ефектът от неприемането на ПУП би бил обратният на искания от протестиращи, като така строителите ще могат да се възползват от максималното разрешено застрояване. Това коментира председателят на Столичния общински съвет Елен Герджиков пред БНТ.

Исканията за спиране на приемането на подробните устройствени планове е притеснително, защото те са единственият начин една територия да се защити от презастрояване. Лъжи са обещанията, че с неприемане на ПУП може да се спре презастрояването, изтъкна председателят на Столичния общински съвет Елен Герджиков. "То би било полезно единствено за собствениците на терени и такъв е примерът с Борисовата градина", допълни той.

Фандъкова върна плана за Борисовата градина, иска преработване

Приемането на подробен устройствен план означава, че инвеститорите и строителите няма да заобиколят закона и да се възползват от максимално разрешеното застрояване, изтъкна Герджиков.

Относно казуса около Борисовата градина, Герджиков коментира, че между 1997 и 2003 г. в Борисовата градина са се появили частни имоти. Решението Столична община да си върне четири имота в Борисовата градина и ще станат публично-общинска собственост, което гарантира защитата им, заяви той.

Омбудсманът Мая Манолова поиска ревизия на всички разрешителни за строеж в зелени площи

Философията на плана за устойчива градска мобилност е София да се развива така, че да се създават условия за алтернативен транспорт на колите, изтъкна Герджиков. Създаването на "червена зона" е една от десетките дългосрочни мерки в тази посока. "Няма да има промяна в цената и обхвата на синя и зелена зона в момента", заяви Елен Герджиков.

За предстоящите ремонти в София през лятото той коментира, че най-затрудняващият движението ще бъде ремонта на бул. „България“ в участъка от НДК до бул. „Гешов“, като той ще започне в края на юни и ще приключи до началото на учебната година. Движението няма да бъде спирано.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама