Древните европейци са съжителствали с 450-килограмова птица

20:40, 27 юни 19 / Култура 25 1712 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Древните европейци са съжителствали с огромно "пернато чудовище", пред което възрастен 150-килограмов щраус - най-едрата птица, обитаваща Земята в наши дни, би изглеждал като канарче. Това пише в публикация на сп. Journal of Vertebrate Paleontology, предава БТА.

В пещера на полуостров Крим палеонтолози попадат на изобилие от вкаменелости - кости от мамути, саблезъби, хиени, коне, малък вълк. Фосилите датират отпреди между 1,5 милиона и 2 милиона години.

Най-интригуваща обаче се оказва бедрена кост от птица, причислена към вида Pachystruthio dmanisensis.

Според направения анализ на костта древното пернато е тежало около 450 килограма, а височината му е била около 3,5 метра, което го прави една от най-едрите птици, обитавали някога Земята.

Това, което прави находката още по-вълнуваща, е местонахождението й. Досега кости от гигантски птици са откривани единствено в южното полукълбо - от моа в Нова Зеландия, от Епирносови (Слонски птици) на Мадагаскар и от Дроморнитиди в Австралия.

Откриването на вкаменелост от праисторическа едра птица на полуостров Крим в северната част на Черно море показва, че древните създания са били по-често срещани, отколкото се е смятало досега.

Учените допускат, че представителите на вида Pachystruthio dmanisensis са "проправили" пътя си до Крим през Южен Кавказ и Турция.

Според палеонтолозите едрите птици са съжителствали в региона с най-ранните заселници на Европа, които са ги ловували за месо, кости, пера.

"Тази забележителна птица е тежала два пъти повече от най-едрата моа и три пъти повече от щраус - най-голямата птица, обитаваща Земята днес. Теглото й е било приблизително колкото на бяла мечка", казва палеонтологът Никита Зеленков от Руската академия на науките.

Въпреки внушителните си размери, птицата Pachystruthio dmanisensis отстъпва на рекордьора в пернатото царство - изчезнал вид Слонска птица, известен като Воромбе титан, бродил в древността на остров Мадагаскар. Представителите на вида са били с тегло до 860 килограма.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама