Бойко Борисов: Възможно най-бързо и ускорено АМ „Европа“ трябва да бъде направена

13:29, 27 юни 19 / Политика 25 886 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Най-бързо и ускорено довеждащият път за Индустриална зона Божурище трябва да бъде направен, разпореди министър-председателят Бойко Борисов при днешната инспекция на строителните дейности по изграждането на АМ „Европа“, съобщиха от правителствената пресслужба.

„Трябва да се стартира незабавно. Чухте какво казват от немските заводи – разпродадени са всички парцели на индустриалната зона. Не само че не си отиват, но идват и още повече. Като дойдат и още по-големите заводи и тази магистрала ще отеснее, още преди да я построят“, каза премиерът Борисов.

Министър-председателят провери строителството на трасето от АМ „Европа“ в участъка Драгоман – Сливница. Проектът стартира в средата на месец май тази година, ще бъде завършен до 2021 година и се изпълнява със средства от републиканския бюджет по програма „Ново строителство“ на Агенция „Пътна инфраструктура“.

„След нас ще остане това. Всеки работник като си води децата ще им каже: „Аз съм го правил това!“, поколения ще знаят, че бащите им са работили тук“, посочи още Борисов по време на разговорите със строителите и работниците на АМ „Европа“.

Премиерът бе категоричен, че при строителните дейности трябва да се опазва археологията и природата.

„Искам да вдигнем 10 процента доходите догодина, да дадем повече пари за медицинските сестри сега“, заяви Борисов и добави, че затова е важно възможно най-скоро да се реализират приходи и от тол системата, за да не се разчита само на готовите пари от приходните агенции.

В момента се работи или се извършват подготвителни дейности по двата участъка на магистрала „Европа“ - от ГКПП „Калотина“ до Драгоман и от Драгоман до Сливница. През есента се очаква да стартират реалните строителни работи и по участъка от ГКПП „Калотина“ до Драгоман.

Пътят София – Калотина е основна пътна артерия, част от Коридор № 10, чрез модернизацията на който ще се развие и подобри преразпределянето на транспортните потоци по Трансевропейските транспортни коридори №4 и № 8 в посока Бургас, Турция и Гърция.

Модернизацията на пътя ще подобри пропускателната способност и безопасност на движение в участъка, ще се облекчи високата интензивност на транзитното движение от и за централната част на Европа по транспортен коридор „Ориент/ Източно-Средиземноморски“.

В днешната инспекция на АМ „Европа“ заедно с министър-председателя Бойко Борисов бяха вицепремиерът Томислав Дончев, министърът на финансите Владислав Горанов и заместник-министърът на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков.

Премиерът Бойко Борисов, вицепремиерът Томислав Дончев и зам.-министърът на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков направиха проверка на напредъка на строежа на АМ „Европа“ в участъка Драгоман – Сливница.

Нанков обясни, че преди месец е било дадено началото на строителството, като сроковете, които са били поставени на строителите до октомври 2020 г., ще бъдат изпълнени. „Над 30% от хумусния слой вече е премахнат. 8% от насипа вече е положен. Вече имаме основата на пътя по 2 км от трасето“, обясни Нанков. От своя страна Борисов заяви, че най-бързо и ускорено довеждащият път до индустриалната зона в Божурище трябва да бъде направен.

По пет ТИР-а на минута минават, трябва да се стартира незабавно“, посочи министър-председателят.

„Сега като дойдат и още по-големите заводи и тази магистрала ще отеснее още преди да сме я построили“, каза още той. „Една теменужка не трябва да се смачка по време на изграждането на пътя, ще говорите с еколозите да се премести всичко“, посочи Борисов. Премиерът заяви, че ще се работи и по това в България да се обучават повече инженери, каквито иска бизнесът. „Ще го търсим и президента Вучич - те трябва да дадат зор на сръбска територия да завършат, защото ние есента сме готови. Ще му пратя днес снимки, за да види на какъв етап сме”, посочи премиерът. „Хората работят с настроение, като има заплати. Така се вдигат доходите. Затова и идват реални инвеститори, а не шменти-капели, като онези, които продадоха БТК-ата, ЕРП-та. Те не могат да си управляват дори субсидиите. Това са социалистите - да похарчат всичко, да нямат никакви запаси, да се огледат след това, да вземат и чуждото и накрая да оставят всичко в разруха. След нас ще остане това – работник, като си вози децата, да им каже: „Това аз съм го правил“. Хиляди хора работят тук“, каза още Борисов.

 

Ключови думи

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама