Драгомир Стойнев: Имаме съмнения, че промените в Закона за енергетиката ще доведат до манипулации на газовата борса

10:19, 27 юни 19 / Политика 25 983 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

БСП поиска Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) да направи спешна проверка на енергийната борса. Имаме съмнения, че промените в Закона за енергетиката ще доведат до манипулации на газовата борса. Настояването на левицата бе развито от парламентарната трибуна от депутатът Драгомир Стойнев по време на дебатите по първо четене на промените в Закона за енергетиката, предаде БГНЕС.

Бившият икономически министър изнесе данни за работата на борсата от вчерашния ден, при който са продадени количества ток на ЧЕЗ и ЕВН на цени около 50 лева, докато на друга фирма е търгувана енергия за два пъти по-скъпо.

Според Стойнев това са смущаващи данни за манипулиране на борсовата търговия. Депутатът настоява да се провери и да се прекъсне тази порочна практика, тъй като този модел може да се прехвърли и при работата на бъдещата независима борса, част от газовия хъб Балкан.

"Няма продаден 1 мегават, който да бъде извън борсата“, отговори от своя страна министърът на енергетиката Теменужка Петкова.

Хъбът и борсата са инфраструктура, заради която се наложи на депутатите отново да променят Закона за енергетиката. Поправките на текстовете в закона минаха на първо четене в пленарна зала.

„Газовият хъб „Балкан“, с който правителството толкова много се хвали, все още е медиен проект. Разбира се, че го подкрепяме, но все още не виждаме даден старт освен интерконекторната връзка“, заяви Стойнев.

Депутатите захващат закона за енергетиката

Имаме съмнения по този законопроект, защото няма как да не се притесняваме от пазарни манипулации. Ние ще се въздържим, защото манипулациите на тази борса, която ще създадем, ще доведат и до манипулации на газовата борса“, каза още той и посочи, че БСП настоява да се започне проучване дали има манипулации.

„Само от вчера имаме два примера – две дружества са купували 50 мегавата на ниски цени. И неслучайно българите са притеснени, защото за тях не остава евтина енергия. Искаме да се гарантира, че ще бъде на прозрачен принцип и ще се гарантира, че ще се предоставя конкурентна цена. Законопроектът е нужен, но сме притеснени и ще гласуваме „въздържали се“, обясни Стойнев.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама