Мая Манолова подкрепи протеста срещу презастрояването в столицата

09:38, 27 юни 19 25 1267 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Омбудсманът Мая Манолова подкрепи протеста срещу презастрояването в столицата, предаде  „Фокус“.

Протест срещу застрояването на зелени площи в София

Инициативата е на граждани от „Обединена София срещу презастрояването“, които ще внесат конкретни искания до кмета на София Йорданка Фандъкова и Столичния общински съвет за предприемане на спешни мерки срещу унищожаването на зелени площи в града.

Гражданите настояват обществените обсъждания да не са формални, а да водят до реален ангажимент от администрацията и съобразяване с постъпилите основателни предложения и възражения, разширяване на кръга на заинтересованите лица с право на оспорване на градоустройствените актове и др.

"Смятам, че е дошло време да се направи пълна проверка и ревизия на законността на извършените реституции и заменки, изобщо на процедурите, които предвиждат застрояване, особено на паркове и зелени площи", заяви омбудсманът.

„Плаче за ремонт и общинската наредба за обществените обсъждания. Всички сме наясно, че те са абсолютно формални и на практика администрацията изобщо не се интересува от мнението на гражданите, освен когато те по категоричен начин, с гражданска инициатива не заявят своите искания“, коментира омбудсманът. Според нея е необходима и промяна в законодателството. „С Снимка: ОМБ 27/06/2019 2/2 моя екип не еднократно сме отправяли препоръки за това, че трябва да се разшири кръгът на заинтересовани лица, които да атакуват по съдебен ред всяко решение на Столичния общински съвет, с което се посяга на поредната зелена площ“, поясни Манолова.

По думите ѝ е нужна активна политика от страна на Столична община за запазване на зелените площи и на зелената система на столицата.

Протестиращите искат до края на мандатна си настоящият Столичен общински съвет да не приема подробни устройствени планове, предвиждащи мащабно застрояване или за големи територии. Недоволните настояват депутатите да се намесят и да приемат спешни мерки в Закона за устройство на територията (ЗУТ), Закона за устройство и застрояване на Столична община (ЗУЗСО) и подзаконовите нормативни актове, предвиждащи по-големи отстояния между сградите без значение дали са изцяло или частично жилищни.

От „Обединена София“ искат да се извърши пълна проверка на извършени продажби и замени на имоти в парковете и урбанизираните територии на София. В протестните действия се включиха жители от „Овча купел“, „Да спасим Борисовата градина“, ИК „За Зелен Младост“, „Протестна група Младост“, ИК „Лозенец“, „Протестна група Дианабад“, инициатива „Слънце за децата ни“, АРОЕС „Справедливост“, сдружение „Парк Кукуряк“, протестна група „Мусагеница“, гражданска инициатива „Симеоново“, ИК от кв. „Витоша“, жители от кв. „Стрелбище“ и др.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама