Ердоган: Доналд Тръмп може да посети Турция през юли

09:40, 27 юни 19 / Свят 25 994 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

"Президентът на Съединените щати Доналд Тръмп може да посети Турция през юли", каза турският президент Реджеп Тайип Ердоган в Япония, където ще присъства на срещата на Г-20 и се очаква да се срещне с американския си колега, съобщи Reuters, цитирана от БТА.

Напрежението между САЩ и Турция нарасна заради покупката от Анкара на системи за противовъздушна отбрана С-400 от Русия. Турция може да понесе санкции от САЩ и рискува да загуби партньорската си роля в проекта за изтребители Ф-35 и да се лиши от доставката на апаратите в страната.

Запитан дали смята, че може да убеди Тръмп да не налага санкции на Турция, Ердоган заяви: "Смятам, че срещата ми с президента Тръмп на форума на Г-20 ще бъде важна за преодоляване на безизходицата в двустранните ни отношения и за засилване на сътрудничеството ни".

"Освен това се обсъжда посещение на г-н Тръмп в Турция през юли", добави той.

Ердоган за пореден път заяви, че Анкара няма да се откаже от покупката на руските системи. Той посочи, че досега не е чул нищо от американския президент за възможни санкции.

"Вече сме им платили 1,25 млрд. долара за проекта за Ф-35. Ако те действително направят такава погрешна стъпка, ще отнесем въпроса към международен арбитражен съд, защото ще поискаме да ни върнат парите, които сме похарчили досега", каза още пред вестника Ердоган.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама