Столичният общински съвет ще гласува връщането на общински имоти в Борисовата градина

08:58, 27 юни 19 25 1131 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Столичният общински съвет ще разгледа доклад относно отнемане на управлението на имоти – общинска собственост, нахождащи се в парк „Борисова градина“ от Софийски имоти“ ЕАД. Това е заложено в програмата на редовното заседание на Столичния общински съвет.

Фандъкова: Трябва устройствен план за Борисовата градина, за да не се строят хотели

Става дума за връщане на четири имота на общината - заведението „Кривите огледала“, детски кът „Водно каналче“, „Велописта“ и „Трите дансинга“. В някои от терените в момента се намира и ресторантът „Веселото село“, „Маймунарника“ и автокъща „Капитоля“, за които са заведени дела и спечелени на първа инстанция от Столична община.

Преди дни стана ясно, че кметът на София Йорданка Фандъкова връща за преразглеждане изготвеният от арх. Атанас Ковачев устройствен план на Борисовата градина. Тогава тя обясни, че преди да бъде приет планът трябва да бъде широко обсъден.

Фандъкова върна плана за Борисовата градина, иска преработване

Основно за изготвянето на плана се следи да не се допуска ново строителство на сгради в парка, позволява се намесата в резерватната част да е само за реставрационни или консервационни дейности. Предвидено е с механизмите на плана да се прецизира така, че да бъде решен проблемът със съществуващите обекти - частна собственост в полза на общественото им ползване.

Във вчерашния ден се проведе третото обществено обсъждане за промяна на Борисовата градина. На него стана ясно, че граждани са внесли стотици възражения срещу предложения по-рано план.

Общинските съветници ще разгледат и организацията на транспортната обезпеченост на седалкова въжена линия „Витошко лале 1“ и „Витошко лале 2“, които тази година ще работят през целия летен сезон.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама