Спецсъдът остави бизнесмена Николай Банев в ареста

20:15, 26 юни 19 25 1195 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Специализираният наказателен съд остави в ареста Николай Банев. Молба за промяна на мярката му беше внесена от адвоката му Христо Ботев, според когото Банев стои в ареста осем месеца без да е внесен обвинителен акт, предаде БГНЕС.

„Доказателствата по делото бяха правилно интерпретирани от съдията. Това е единствената адекватна мярка към този момент за извършеното престъпление. Осемте месеца не са изтекли от както е взета мярката му от българския съд“, заяви прокурорът Мария Дойчева.

Продават на търг къщата на Баневи

Оказа се още, че съдът не признава срокът, в който Николай Банев е бил в ареста във Франция и беше категоричен, че това по никакъв начин не е в разрез с правата на обвиняемия, както и че това не противоречи на европейската практика.

„Когато няма правосъдие, не говорим“, каза адвокатът на Банев Христо Ботев, според когото осемте месеца от задържането на Банев са факт.

Решението на съда може да бъде обжалвано в тридневен срок от днес пред Апелативния специализиран наказателен съд. Заседанието е насрочено за 4 юли от 10 ч. 

Преди произнасянето на спецсъда по мярката му, бизнесменът Николай Банев говори пред журналисти. Той подчерта, че откакто е в ареста, от 6.12.2018 г. досега не е бил разпитан нито веднъж.

„Как се води дело когато основният обвиняем не е част от процеса на разследване“, попита задържаният бизнесмен и добави, че хората, които са били разпитвани са давали неправдоподобни и неверни обяснения.

Банев е категоричен, че от това дело ще изгуби единствено държавният бюджет. Той се оплака и от лошите условия в ареста.

„Условията в ареста са абсолютно нечовешки. Няма въздух, няма светлина, няма слънце, няма топла вода. Тоалетната е в стая с 3-4 човека, като през цялото време все някой е в нея. В помещенията има мухъл, влага, хлебарки и дървеници. Цялата флора и фауна са там. За 24 часа разходката е в каре по-малко от 20 квадрата като понякога в него са по 15 човека. В този един час непрекъснато се пуши, обездвижването е тотално“, разкри Банев и добави, че историята с къщата на ул. „Невена Коканова“ е постановка, както и че целият процес срещу него и съпругата му Евгения Банева са поръчка, но все още не знае от кого точно.

Банев коментира, че показаната в медиите къща на ул. „Невена Коканова“ в София не е негова, а е корпоративна резиденция на „АКБ форес“, собственост на „Партнерс комерс“, което е търговско дружество то холдинга.

„Първо такива задължения няма, защото ние водим дело срещу НАП. Въпреки всичко се съгласихме публичен държавен изпълнител да продаде част от имуществото на „Партнерс комерс“ на съоръжения от пристанището на Варна Запад. Тези милион и половина не са платени от Красимир Дачев, а от дружеството собственик на сградата“, твърди Банев, който не отрича, че се познава с Дачев, от когото е купена сградата в груб строеж.

Въпреки, че веднъж вече къщата беше обявена за публична продан, тя отново ще бъде обявена на търг от частния съдебен изпълнител Милен Бъзински като офертите за нея ще се приемат до края на месец юли.

Ключови думи

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама