МОН публикува резултатите от изпитите след седми клас

17:45, 26 юни 19 / Общество 25 1045 Topnovini
1

Резултатите от изпитите по български език и литература и по математика след 7-и клас, които служат за кандидатстване в гимназиите, вече са оповестени, съобщиха от Министерството на образованието.

Оценките от националното външно оценяване са публикувани на специализирания сайт. Профилите са индивидуални, а за достигане до тях е необходимо да се въведат входящият номер и кодът за достъп, вписани в служебната бележка, която училищата издават на всеки седмокласник за участие в националното външно оценяване.

Красимир Вълчев за матурите след седми клас: Учениците трудно осмислят текстове

В профила на ученика ще бъдат обявени също резултати от олимпиади или състезания, които се зачитат за кандидатстване в училища. Максималният брой точки от изпит е 100.

На изпитите след 7-и клас тази година се явиха малко над 61 хил. ученици. За пръв път тази година работите се проверяват изцяло електронно, а заради провеждането на матурите месец по-късно от досега срокът за изнасяне на резултатите беше свит до 5 дни - два пъти по-малко от предходни години.

Документи за прием в гимназиите ще се приемат от 3 до 5 юли.

Първото класиране ще бъде обявено на 11 юли, второто - 18 юли, а третото - на 23 юли. Тази година за пръв път документите ще се подават изцяло онлайн.

Образователното министерство разпространи обяснение стъпка по стъпка как се кандидатства. При желание родителите отново могат да отидат в т.нар. училища-гнезда за прием на документи, където служителите ще въведат желанията на кандидат-гимназистите онлайн вместо тях. 

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.

Най-нови Най-четени Най-коментирани

Анкета

Как се предпазвате от грипа?

Всички анкети

Моля, изберете един от посочените отговори

Резултати 46 гласа

Гласуването за дадена анкета е възможно веднъж на всеки 24 часа.