Албания провежда местни избори на фона на политически раздори

08:00, 30 юни 19 / Свят 25 1093 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Президентът на Република Албания Илир Мета говори на пресконференция в Тирана, Албания. Президентът Илир Мета отложи местните избори насрочени за 30 юни, като заяви, че е необходимо да се избягва граждански конфликт между хората и призова правителството и съпротивата да намерят изход.

Албания провежда местни избори. В 35 от общо 61 общини ще има само по един кандидат - на управляващата партия на премиера Еди Рама. В останалите 26 общини има и кандидати на новорегистрираната партия „Демократична революция”, седем независими кандидати и един кандидат на коалицията „Надежда за промяна”.

Над 12 000 албански полицаи бдят над мирното им провеждане им, като в близост до всяка секция има поне по двама полицаи. В случай на инциденти те ще имат право да влязат и вътре в избирателната секция. Полицията ще охранява и транспорта на изборните материали.

Албанският президент Илир Мета отмени местните избори поради опасност от избухване на граждански размирици на фона на нестихващи антиправителствени протести. Премиерът Еди Рама осъди това решение на президента и задвижи процедура за отстраняването на президента от поста му, като обеща на избирателите, че избори ще има независимо от всичко.

Държавният глава пък заплаши, че ще изкара армията по улиците, ако има избори, защото имал информация за подготвяни инциденти. Мета също призова премиера Еди Рама да се откаже от тези избори и да седне на масата за преговори за решаване на дълбоката политическа и институционална криза в страната.

Албанската Централна избирателна комисия отказа да приеме решението на Мета за отлагане на изборите и продължи да подготвя изборния процес, а създадената за целта Избирателна колегия отсъди в полза на произвеждането на местните избори.

Обединената албанска опозиция обяви, че няма да позволи произвеждането на избори, в които не участва и които бяха отменени от президента.

Опозицията бойкотира работата на парламента от февруари - повечето нейни представители се отказаха от мандатите си, макар депутати от собствените им партии да запълниха много от местата в парламента. Основната опозиционна Демократическа партия и други депутати отказват да участват в местните избори в повечето от 61 общини в страната. Това означава, че социалистите няма да имат конкуренция в онези общини, където няма дори независими кандидати и номинирани от малки партии.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама