Библейски ръкописи за 1,75 млн. долара заловиха в Северозападна Турция

11:50, 26 юни 19 / Свят 25 245 Topnovini
1

Турските сили за сигурност иззеха ранни ръкописи на Библията в операция за борба с контрабандата в северозападната провинция Бурса в Турция, съобщи „Сабах“, цитиран от БГНЕС.

Действайки по разследващи данни, подразделенията на жандармерията под прикритие организирали среща със заподозрените в контрабандата, представяйки се за купувачи на исторически артефакти.

Силите за сигурност са задържали четирима заподозрени, донесли ръкописите на срещата в търговски център в област Османгази.

Двата библейски ръкописа, заловени в операцията, са на стойност 1,75 милиона долара, съобщиха властите. Ръкописите датират от близо 2000 преди новата ера.

Всяка година в Турция се извършват хиляди операции за борба с контрабандата, за да се спре незаконната продажба на исторически артефакти и да се защити богатото културно наследство на страната. Въпросът е от решаващо значение за страна, в която има около 3 000 древни града на 42 цивилизации и чиято туристическа индустрия разчита на богатото си историческо наследство, за да привлича милиони чуждестранни посетители всяка година.

 

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.

Най-нови Най-четени Най-коментирани