Турция дарява 10 милиона долара за помощ на палестинските бежанци

11:25, 26 юни 19 / Свят 25 803 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Турция ще дари още 10 млн. долара на Агенцията на ООН за помощ и работни места за палестинските бежанци (UNRWA), каза вчера пратеникът на страната в ООН Феридун Чънърлиоглу.

Създадена през 1949 г., UNRWA предоставя критична помощ на палестинските бежанци в ивицата Газа, на западния бряг на Израел, Йордания, Ливан и Сирия.

Турция ще предостави също 1 милион долара на фонда ВАК на Организацията на ислямското сътрудничество, който беше одобрен от ООН по-рано тази година, след като САЩ прекъснаха финансирането за UNRWA, което значително намали ресурсите му.

Преди хода на САЩ, Вашингтон беше най-големият донор на UNRWA, като осигуряваше около 350 милиона долара годишно, което се равнява на около една четвърт от годишния бюджет на агенцията.

UNRWA отговаря за редица критични програми за повече от 5 милиона палестинци, като предоставя неща като образование, здравни услуги и продоволствена сигурност.

Десетки бежанци от Сирия бяха спасени край югоизточния бряг на Кипър

Агенцията беше изправена пред финансови проблеми още преди намаляването на помощта в САЩ. През юли миналата година говорител на UNRWA обяви, че агенцията няма да поднови договорите на повече от 100 служители в Газа, а също така прекрати договорите на десетки инженери. Според Съюза на служителите на UNRWA, съкращенията на средствата са принудили агенцията да закрие програмата си за психично здраве, предоставяща директни услуги на палестинските бежанци в Газа и с около 430 наети служители, предава БГНЕС.

Средствата, които идват от Турция, ще бъдат използвани частично за проекти за възстановяване, пише „Сабах“.

"Ясно е, че ролята на UNRWA е жизненоважна, докато се постигне справедливо и трайно решение в съответствие с резолюциите на ООН," каза пратеникът. "Залогът са правата и достойнството на палестинските бежанци и регионалната стабилност."

 

Ключови думи

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама