САЩ подменят съветското оръжие със западно в шест западнобалкански страни

18:30, 25 юни 19 / Свят 25 1044 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Съединените щати са одобрили 110 милиона долара в помощ на четири страни от Западните Балкани за снабдяване с оръжие като част от програмата за заместване на бойните системи от Съветския съюз с оръжия от западен произход, предаде БГНЕС. 

Според портала Балканска мрежа за сигурност (портал за анкетиране на журналисти и редактори от Югоизточна Европа по въпросите на отбраната и сигурността) Пентагонът частично ще финансира закупуването на бойни превозни средства за армията на Северна Македония и Хърватия, както и на многоцелеви хеликоптери за въоръжените сили на Босна и Херцеговина и Албания.

Европейската програма за стимулиране на рекапитализацията (ERIP) беше лансирана от правителството на САЩ през 2017 г. с първоначален бюджет от 190 милиона долара, за да се помогне на правителствата на шест източноевропейски държави да заменят съветската технология в техните въоръжения.

Освен Северна Македония, Албания, Хърватия и Босна и Херцеговина, които са получили общо 110 милиона долара, програмата включва и Гърция с 25 милиона и Словакия с 50 милиона долара.

Според изследователския екип на Балканската мрежа за сигурност, в най-добра ситуация по програмата ERIP е Северна Македония, която е получила 25 милиона долара за подмяна на 22 бойни превозни средства 11 BMP-2 и 11 MT-LB.

„25 милиона долара не са достатъчни, за да ги заместят, но е възможно чрез даряването на използваните Брадли (основна бойна единица на пехотата на САЩ – бел.прев.) или M113 да се направи най-модерната достъпна модернизация. Възможно е също така да се закупят нови бойни машини за пехота от американски произход, което значително ще увеличи оперативните възможности на армията на Северна Македония“, според Балканската мрежа за сигурност.

В допълнение към Северна Македония, Хърватия ще получи 25 млн. долара за замяна на оръжия от югославски и съветски произход, за БиХ са заделени 30 млн. долара, както и за Албания.

''Интересно е, че икономически мощни страни като Полша, Чехия и Унгария, които имат руска технология, са изключени от програмата. Дали защото не се нуждаят от финансова подкрепа или защото вече имат сериозни споразумения с европейските производители на оръжие…“, се казва в текста на Балканската мрежа за сигурност.

Порталът заяви, че програмата е стартирана в резултат на напрежението в отношенията между Запада и Русия, което е подтикнало Вашингтон да финансира източните страни от НАТО да заместят съветското и руското въоръжаване с оборудване от западен произход. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама