Румен Радев: ЦЕРН е брилянтен пример за силата на съвременната наука

14:10, 25 юни 19 / Политика 25 301 Topnovini
снимка: Пресцентър Президентство

Българските учени се ползват с много добро име в ЦЕРН, заяви президентът Румен Радев по време на дискусия с българите, които работят в ЦЕРН.

Държавният глава посети днес ЦЕРН и се запозна с работата на организацията, предаде БТА.

Той отбеляза, че ЦЕРН е брилянтен пример за силата на съвременната наука. Когато държавите се обединят около една обща визия за бъдещето на света чрез обединена наука, виждате резултата, коментира той. Радев каза, че е горд, че немалка част от компонентите са произведени в България и тук се инсталират и тестват.

Президентът отбеляза, че в България трябва да бъде разгърната научна инфраструктура и няма как да имаме модерна икономика с висока добавена стойост, ако не трансформираме науката и приложните научни изследвания.

,,Европейската организация за ядрени изследвания – ЦЕРН се утвърди като стандарт за качество. Гордея се, че български специалисти имат принос за развитието на науката, която тук се създава на световно ниво.", заяви още президентът на срещата с наши сънародници, които работят в организацията в Женева.

Държавният глава  призова българските учени в ЦЕРН да подкрепят развитието на наука с висока добавена стойност в България. Бъдещето ще принадлежи на държавите, които успеят да използват в максимална степен потенциала на своите учени, подчерта Румен Радев.  

Над 13 000 учени от 97 държави от цял свят провеждат научни изследвания в ЦЕРН, а общо над 100 български специалисти сътрудничат с организацията. Президентът заяви, че ръководството на ЦЕРН е дало прекрасна оценка за работата на нашите специалисти там.

По думите на президента България има потенциал да бъде водещата държава при създаването на Международен институт за устойчиви технологии в Югоизточна Европа с апаратура, предоставена от ЦЕРН и в тази насока подкрепата на младите български учени от ЦЕРН с доказана експертиза и опит е от изключително значение. 

В ЦЕРН Румен Радев беше посрещнат от Генералния директор на организацията Фабиола Джаноти.  Държавният глава  посети тунела, в който е разположен Големият адронен колайдер (LHC)  - ускорител, в който се сблъскват частици при скорост близка до тази на светлината. Тунелът с апаратурата се затваря в кръг с периметър около 27 км.

Президентът се запозна с работата и на детектора CMS, конструирането на който е с голямо българско участие. В него се наблюдават и записват резултатите от сблъсъка на частици.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашия коментар беше успешно пуликуван!