Италиански бос на мафията избяга през дупка в покрива на затвора в Уругвай

13:46, 25 юни 19 / Свят 25 1004 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Италиански мафиотски бос, известен като "кокаиновия крал на Милано", е избягал от затвор в Уругвай, където очакваше екстрадиция в Италия. 

53-годишният Роко Морабито, който е бос на най-мощната организирана престъпна група в Италия - калабрийската "Ндрангета", е избягал от затвора в уругвайската столица Монтевидео през дупка в покрива на сградата.

Трима други затворници, очакващи екстрадиция в Бразилия и Аржентина, включително един по обвинения в убийство, са избягали заедно с Морабито. Четиримата мъже са се спуснали с въже в съседна къща, където са ограбили собственика.

Морабито, който се укриваше в продължение на 23 години, беше арестуван през септември 2017 г. в луксозен хотел в Монтевидео, заедно със съпругата си, която според различни информации е гражданка на Ангола.

Гангстерът, осъден задочно на 30 години затвор в Италия, е издирван от италианската полиция от 1994 г., след като е опитал да внесе почти един тон кокаин на стойност 7,64 млрд. долара в Италия от Бразилия.

"Неприемливо е, че престъпник като Морабито е успял да избяга от затвора в Уругвай, докато очакваше да бъде екстрадиран в Италия", подчерта вътрешният министър на Италия Матео Салвини, допълвайки: "Ще поискам незабавни обяснения от правителството в Монтевидео и ще продължим да издирваме Морабито, където и да се намира."

Морабито, който е получил уругвайки документи за самоличност, след като е представил фалшив бразилски паспорт на името на Франсиско Капелето, се смята, че е пристигнал в Уругвай през 2002 г., където е купил луксозна вила в южния крайбрежен курорт Пунта дел Есте.

При претърсване на имотите му са били открити 13 мобилни телефона, 12 банкови карти, две коли, 150 паспортни негови снимки с различни маскировки плюс португалски паспорт, сериозно количество бижута, около 50 000 долара в брой и 9-милиметров пистолет.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама