Почитаме братята лечители Козма и Дамян

06:30, 01 юли 20 / Общество 25 935 Любомира Николова

Православната църква на 1 юли чества деня на братята лечители от Рим Св.св. безсребреници Козма и Дамян. В народния календар празникът е познат още като свети Врач.

Двамата братя Козма и Дамян били прочути като лечители на душите и телата. Те не вземали от излекуваните болни нито пари, нито дарове, изпълнявайки строго съветите на Спасителя към апостолите: "Даром получихте, даром давайте". 

Когато изцелявали бедните, те обикновено им казвали: "Ние само възлагаме ръце върху вас и нищо не можем да направим със своята собствена сила, а всичко извършва всемогъщата сила на Единият истинен Бог и Господ Иисус Христос. Ако повярвате в Него и не се усъмните, веднага ще оздравеете." И те, вярвайки, наистина получавали изцеление. Римският император Марк Аврелий Карин 284 г. също получил изцеление от тях като почел с дарове светите раби Козма и Дамян и ги отпуснал с мир.

И действително, те обръщали мнозина в Христа не само в Рим, но и в околните градове и села, които обхождали, за да изцеляват боледуващите. Търпели мъчения в тъмница и на съд, но като невинни, били освобождавани. Затова получили от вярващите името безвъзмездни лекари (безсребрeници). Над гроба им по-късно бил построен храм, в който ставали чудеса. "...Болящия исцеляйте, прокаженныя очищайте, мертвыя воскрешайте, бесы изгоняйте. Туне приясте, туне дадите." (Мат. 10:7-8)

Много чудни изцеления преписват преданията на двамата братя лечители. Много предания разказват за тяхната безкористност и вярност към клетвата – да лекуват единствено с името Божие и в името на живота, без да взимат и грош за това.

Веднъж излекували една богата и пребогати жена – Паладия – от тежка и неизлечима болест. Дълго им се молила тя да ги възнагради, какви ли не скъпи дарове им предлагала. Накрая по-малкия Дамян склонил да вземе 3 яйца – като знак и символ на Светата троица. Разсърдил се Кузма, отрекъл се от него пред всички – в един гроб с брат му да не го полагат. Станало така, че Кузма умрял пръв, а когато и Дамян го последвал, хората все пак решили, че е тежка тази клетва за двамата братя, които цял живот заедно церели, заедно радост и живот давали. Положили ги в един гроб. Гробът им е в Сирия и досега се почита.

Народната традиция е била на свети Врач да се месят хлябове и да се раздават за здраве. Вечерта срещу празника болните хора отивали да преспят в църквата или в параклиса, посветен на светците, а на сутринта се измивали на аязмото.

На този ден празнуват хората с имена: Козма, Кyзман, Дамян, Красимир, Красимирa, Красинa и техните производни.

На 1 юли Българската православна църква празнува и едно от значимите събития в духовната история на България - връщането на мощите на св. Иван Рилски от Търново в Рилския манастир. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашия коментар беше успешно пуликуван!