Владимир Чуков: Арестуваните за трафик на мигранти са действали от години

09:10, 25 юни 19 25 1048 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

"Действащите мащабни канали за трафик на бежанци бяха създадени още при пика на мигрантската вълна през 2015 г.", заяви арабистът Владимир Чуков пред bTV по повод на спецакцията в понеделник, при която бяха задържани 17 души. Арестите са продължение на мащабната операция „Халифакс”, извършена от Европол през 2017 г.

Иван Гешев: Над 17 са задържаните за трафик на мигранти

Той добави, че пътят преминава през Афганистан, Иран и Турция към Европа. „Това са афганистанци и иракчани. В момента потокът на сирийците е обратен – много от тях вече се връщат. От 2014 г. в България започва да се сформира един бизнес в тази насока – организирани групи, които да посрещат мигранти, да ги превеждат през територията на страната до Сърбия – със „съдействието” на органите на реда. Това придоби размери на организирана престъпна група”, коментира преводачът Мажд Алгафари.

По неофициални данни, в бизнеса с трафик на мигранти циркулират около 3 млрд. долара, а хората, които действат на територията на Турция са хиляди.

"Те си имат офиси, в които предлагат услугите си. Аз съм виждал обяви – за цяло семейство от Бейрут до Италия или гръцките пристанища. Това е една невероятна мрежа, която беше ударена, но не може да бъде премахната”, допълни Чуков.

Експертите бяха категорични, че през тези канали преминават и радикализирани мигранти. „Темата бежанци отпадна, те се разпределиха. Тези, които в момента пътуват са точно такива – много опасни хора. Не трябва да гледаме групата, която сме задържали като трафиканти, трябва да гледаме и хората, които са превели”, посочи Алгафари.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама