БАН представя иновативни разградими наноматериали

08:00, 25 юни 19 25 1248 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Иновативни наноматериали от биосъвместими и биоразградими полимери ще бъдат представени в Българската академия на науките днес, съобщиха от академията.

Разработките са на учени от Лаборатория „Биологично активни полимери“ на Института по полимери – БАН и са с приложение в персонализираната медицина, опазването на околната среда, земеделието и хранителната промишленост.

Представянето е в рамките на изложба „Нови биоразградими и биоактивни полимерни материали – стратегии и предизвикателства“, посветена на 30-годишнината на Лаборатория „Биологично активни полимери“ и на 150 години от създаването на Българската академия на науките.

Сред експонатите са ново поколение материали за безболезнено лечение на рани от изгаряния или при болни от диабет, предпазна маска за прахови частици, наноматериали за съхранение на хранителни продукти и др.

На официалното откриване на изложбата проф. Невена Манолова ще изнесе доклад „От биосъвместими и биоразградими полимери до биоактивни материали със зададени свойства“, а доц. Мария Спасова ще говори за нови биоразградими и биоактивни полимерни материали, получени чрез електроовлакняване.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама