Ципрас: Македония е изпълнила критериите за старт на преговорите с ЕС

13:50, 24 юни 19 / Свят 25 152 Topnovini
1

Отлагането на преговорите за присъединяване за Северна Македония не беше под претекст, че Северна Македония не е осъществила реформите, а най-вече по процедурни причини, каза гръцкият премиер Алексис Ципрас в интервю за третия канал на гръцката държавна телевизия. Той обясни, че това решение се дължи на невъзможността на германския парламент да даде одобрение", предстоейки да бъде разпуснат за лятната ваканция и по тази причина това не се е случило на вчерашната среща", предаде МИА.

„Климатът, както осъзнах, е резултат на единодушно схващане и позиция на ръководителите на държавите-членки на ЕС, изразени от Европейския съвет, че през 2019 г. и вероятно през октомври ще започне процесът на присъединяване, защото съседите са изпълнили необходимите критерии и реформи. Знаете, че стартирането на процеса на присъединяване със сигурност не означава членство. Има дълъг път, много реформи и много глави, които трябва да бъдат отворени“, каза Ципрас.

Гръцкият премиер изрази също увереност, че "и последният гръцки гражданин, който изглежда скептичен и притеснен относно Договора или е бил против, сега започва да осъзнава как това споразумение е важно за националните интереси на Гърция."

Тази позиция, Ципрас подкрепи с аргумента, че ако споразумението не съществуваше, въздушното пространство на Северна Македония щеше бъде пазено от турски Ф-16 и нямаше да има турски Ф-16 в Егейско море, а на северната граница.

„Сега имаме страна приятел и въоръжените ни сили са там, за да я подкрепят”, каза Ципрас и добави, че се чувства напълно удовлетворен за постигнатия договор.

„Искаме Гърция да бъде светилник на приятелство, мир, сътрудничество и единство на народите на Балканите", заключи гръцкият премиер.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.

Най-нови Най-четени Най-коментирани