Ангел Джамбазки: С изказването за Гоце Делчев президентът Стево Пендаровски направи добра стъпка

09:33, 24 юни 19 / Политика 25 1100 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Като добра стъпка на фона на "50 години насъскван яростен антибългаризъм". Така евродепутатът и зам.- председател на ВМРО Ангел Джамбазки коментира в студиото на "Сутрешен блок" по БНТ изказването на президента на Северна Македония Стево Пендаровски, че Гоце Делчев се е определял като българин.

Македонският президент: Гоце Делчев се е обявявал като българин

За изказването на Пендаровски, че Гоце Делчев се е определял като българин и се е борил за самостоятелна автономна Македония, Джамбазки каза: "Най-сетне правилен прочит в първата част на цитата на историческите факти. Когато говорим за история, особено на Балканите, има един меродавен източник и това са историческите извори".

Според него няма никакво съмнение, че Георги Николов Делчев (Гоце Делчев) се е самоопределял като българин. Относно думите на Пендаровски зам.-председателят на ВМРО допълни още: "Това е голям пробив. След години на фалшификация, след години на фалшифицирана кражба на българската история, безобразни злоупотреби, в момента президентът на братската ни Македония казва, че това е историческият факт - Гоце Делчев е българин. Изречението, че Гоце Делчев се е борил за самостоятелна Македония за Джамбазки е "абсолютно невярно", заяви той.

По думите му документите на македонските организации, в това число на ТМОРО и ВМОРО, ясно показват, че борбата за автономност на Македония е била първа стъпка към последващо съединение, следвайки модела между Княжество България и Източна Румелия. "Оттук нататък евентуалните преговори за членство на Македония в Европейския съюз минават през демонтиране на фалшивата надстройка на македонската държавност. За нас няма съмнение - понятието "македонска нация" има своя рождена дата - 2 август 1944 година в манастира "Прохор Пчински". Оттам нататък тя е наложена с националното предателство на част от ръководителите в София след 1944 година", каза още той.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама