БАН отбелязва с юбилейна марка 150 години от създаването на Менделеевата таблица

07:40, 24 юни 19 / Култура 25 1591 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Българската академия на науките ще отбележи Международната година на периодичната таблица на химичните елементи с валидиране на юбилейна марка и лекция на изтъкнатия български учен в областта на неорганичната химия проф. Христо Баларев.

Художник на марката е ас. д-р Светлин Балездров от Националната художествена академия, съобщи БГНЕС.

Общото събрание на ООН и ЮНЕСКО обявиха 2019 година за Международна година на периодичната таблица на химичните елементи. В своята лекция проф. Христо Баларев ще разкаже за нейната история, същност и значение.

Проф. Баларев е разработил оригинална концепция за обясняване на структурите на прости и двойни соли кристалохидрати, която дава възможност за прогнозиране на вида и структурата на получаваните кристали от многокомпонентни разтвори. Тези резултати са научната основа за създаването на нови технологии за получаване на соли от природни суровини и от промишлени отпадъци. Към най-ярките постижения на проф. Баларев са и разработените технологии за използване на химическите ресурси на Черно море.

Печатът за пускане в употреба на пощенската марка ще бъде поставен от председателя на БАН акад. Юлиан Ревалски, главният секретар на Националната комисия за ЮНЕСКО Христо Георгиев и директора на дирекция „Съобщения“ в Министерство на транспорта, информационните технологии и съобщенията Димитър Димитров. Организатори на тържественото отбелязване са БАН и Институтът по обща и неорганична химия (ИОНХ-БАН).

Събитието се посвещава на 150-годишнината от основаването на Академията и 85-годишнината на проф. Баларев.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама