Кирилов: Режимът на „тримата големи“ в съдебната власт е установен още в Конституцията

15:10, 23 юни 19 / Политика 25 1252 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Министърът на правосъдието Данаил Кирилов защити идеята си за законодателни промени, които позволяват разследване на „тримата големи“ в съдебната власт (председателите на Върховния касационен съд, Върховния административен съд и главният прокурор).

По думите му обаче не е решен окончателно въпросът дали и как да бъдат разследвани те. Той не изключи възможността предложението да бъде съгласувано с Венецианската комисия. Необходимо е и запитване към Конституционния съд, уточни Кирилов.

„Пресилено е, бих казал доста пристрастно, да изваждаме пред скоби само главния прокурор и разследванията срещу него. Проблемът ни е системен и касае общо „тримата големи“. Имаме и преди Венецианската комисия конституция, която е задължителна за абсолютно всички български граждани. И там те са установени в пакет“, каза правосъдният министър пред БНР.

„Това е задача, която трябва да решим, да приключим работата по тази препоръка. Действително, както и в предходния разговор беше уточнено, в България продължаваме да спорим по това дали този режим касае само главния прокурор или тримата големи. В тази връзка Министерство на правосъдието, лично аз, предприех множество инициативи за публично обсъждане на първото предложение за въвеждане на такъв режим. Тези обсъждания продължават“, заяви той и допълни:„Би трябвало всички да съобразяваме, че режимът на тримата големи е установен още в конституцията и във всички конституционни норми техният статут е равен. Така че, да, води се дебат по въпроса в кой точно доклад с препоръки на Механизма за сътрудничество и оценка е посочено “тримата големи“.

Става дума за главния прокурор и за висши магистрати и това не е случайно. Колегите, освен решението на Европейския съд по правата на човека, съобразяват и тази специфика, че ние имаме института на т.н. „трима големи“, които имат  особено място в органа за управление и независимост на съдебната власт - Висшия съдебен съвет. Те тримата са членове по право, тримата се избират и назначават по едни и същи ред“, обясни Кирилов.

Партия ГЕРБ остава твърда в позицията си, че партийната субсидия трябва да бъде намалена от 11 на 1 лев за глас, заяви министърът на правосъдието. Окончателното решение по този въпрос в парламента трябваше да бъде взето тази седмица, но беше отложено: „В резултат на консултации вероятно би могло да възникне и модификация на това становище, но проблемът стои. Смятам, че няма никакво основание за съмнения по отношение на нашата позиция“.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама