Какво се случва когато ни ужили пчела

17:20, 22 юни 19 25 1878 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Единствените хора, които трябва да избягват и да се страхуват от пчелите, са онези, които са алергични към ефектите на отровата им.

За всички останали, пчелното ужилване, освен болезнено, всъщност е доста полезно.

Пчелната отрова е използвана като лек още в древен Египет, а днес науката вече знае, че тя може да помогне на тялото ни при различни видове неразположения и заболявания.

 

Мелитинът е един от основните токсини в пчелната отрова, който има противовъзпалителен ефект за човешкия организъм.

Той действа като манивела за производството на хистамин в тялото ни, който пък от своя страна има подсилващ ефект за имунната ни система.

Хистаминът е причината за сърбежа, подуването и почервеняването на тъканите около ужилването. 

Съществуват цяла шепа проучвания от различни части на света, които показват, че отровата от пчели предотвратява развитието на артрит и спомага за облекчаването на симптомите на това заболяване.

 

Изследване на университета в Оксфорд от 2005 г. пък свидетелства за това, че пчелната отрова има аналгетични свойства и може да служи като обезболяващо, ако се нанесе върху болезнена от тялото зона.

Някои научни доклади дори твърдят, че пчелните ужилвания могат да ударят рамо в битката с различни видове рак, акне, псориазис, херпес и дори да противодействат на човешкия имуннодефицитен вирус (ХИВ).

Ключови думи

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама