"Huawei" съди търговското министерство на САЩ

12:45, 22 юни 19 / Свят 25 1042 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Китайската компания „Huawei” заведе дело в американския съд срещу Министерството на търговията на страната, като поиска връщането на конфискуваното телекомуникационно оборудване, което се намира в Аляска.

В продължение на две години американските служители не могат да решат дали да издадат отделен лиценз за износ на тази партида оборудване, която беше изпратена през юли 2017 г. за тестване в лаборатория в щата Калифорния, но в последствие беше изтеглена в Аляска.

Huawei свива производството с 30 млрд. долара

Според „Huawei” дружеството е предало на американската страна цялата поискана информация за продуктите, за които по това време не се е изисквал отделен лиценз. Въпреки това, Министерството на търговията в продължение на 20 месеца не е взело решение.

Във връзка с това „Huawei” моли съдът да признае, че администрацията на САЩ „незаконно се е въздържала или неоснователно е отложила действията си” по отношение на конфискуваното оборудване, съобщи РИА Новости, цитирана от БГНЕС.

В средата на май Министерството на търговията на САЩ включи „Huawei” в черен списък, което блокира пътя за компанията да купува компоненти и технологии от американски производители. „Huawei” е в списъка на компаниите, на които е забранено да извършват бизнес с американски фирми без нужния лиценз.

„Google” вече прекрати сътрудничеството с „Huawei” в области, които изискват прехвърляне на оборудване, софтуер и технически услуги, с изключение на тези, които са публично достъпни при отворен лиценз. По-специално, американската компания е лишила „Huawei” от достъп до актуализации на „Android OS”, с които са оборудвани смартфоните на китайската компания.

 

Ключови думи

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама