Росен Желязков представи новата система за безопасност на морските пристанища

16:30, 21 юни 19 / Политика 25 1537 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Нова технологична система ще повиши сигурността и безопасността на българските морски пристанища. Това заяви в Бургас министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Росен Желязков, при представянето на резултатите от проекта „Проектиране и изграждане на технически системи за превенция на риска и повишаване на сигурността на територията на морските пристанища /RPSSP/, съобщиха от министерството на транспорта.

„Тази система е част от по-голяма система, която, в присъствието на министър-председателя Бойко Борисов и главния прокурор Сотир Цацаров, беше анонсирана преди няколко месеца от Центъра за противодействие на контрабандата и контрол на движението на рисковите стоки и товари към ГДБОП. Чрез нея ще се повиши нивото на сигурност и безопасност, както на България, така и на Европейски съюз. Тя е предпоставка за увеличаване събираемостта на приходите и повишаване на капацитета за превенция, и предотвратяване на възможните рискове“, изтъкна министър Росен Желязков.

Министърът заяви още, че от голямо значение за ефективността на внедрената технология е осъществената оперативна съвместимост и защитена връзка със системите на МВР и ГДБОП. Предвижда се да бъде направена необходимата свързаност и с други служби, като НАП и Агенция Митници. „Заедно с община Бургас обсъждаме възможностите за свързаност и с тяхната система за видео наблюдение. Това ще доведе до разширяване на възможностите и постигане на интеграция, така че отделните системи да не работят сами за себе си, а да обслужват всички държавни структури“, допълни още Росен Желязков.

Министърът обяви, че стойността на проекта е 7 231 917 лева, като финансирането е осигурено от Европейския фонд за регионално развитие, чрез Оперативна програма „Транспорт и транспортна инфраструктура”. Системата вече функционира на пристанищните терминали Варна-Изток, Варна-Запад и Бургас-Изток 1. Изградени са два командни и контролни оперативни центъра, което позволява непрекъсната защита на критичната инфраструктура.

Росен Желязков припомни, че в рамките на предишната Оперативна програма „Транспорт“ беше изградена система за управление на корабния трафик и информационното обслужване на корабоплаването (VTMIS). По думите му, между двете системи вече има връзка, което показва, че не се инвестира самоцелно в изграждането на самостоятелни технологии, а всичко е в рамките на оперативно съвместими мрежи.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама