Проф. Николай Овчаров представи доказателства, че граф Дракула е с български произход

16:00, 21 юни 19 / Култура 25 1562 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Граф Дракула е с български произход, заяви на пресконференция археологът проф. Николай Овчаров, който представи доказателства заедно с колегата си проф. Пламен Павлов, предаде БГНЕС.

Овчаров разказа, че огромният интерес около произхода на Дракула е възникнал през май-юни в Свищов след разкопки на средновековен български замък, описан в извори още от края на 14 век. Това е една от последните крепости на цари Иван Шишман, описана от османски хронист.

Археологът посочи като пример, че истинското име на Дракула е Йоан Влад или Йоан III. Това име е характерно за България, но не и във Влашко. Освен това всички български царе от 13 и 14 век задължително носят първо име Йоан. Овчаров припомни, че името идва от българския светец-покровител Йоан/Иван Рилски.

Ученият се позовава и на 200 грамоти, издадени през 19 век от проф. Любомир Милетич. В тях може да се проследи цялото развитие на българския език.

„Тези грамоти са писани на езика, на който са мислели десетки войводи преди и след Влад. Документите не отразяват единствено държавни дела. Вижда се разделяне на ниви, на воденици. Говори се за крадци, които се анатемосват. Тези документи оборват румънската историография, според която грамотите са били само като официален документ, а в разговорна реч се е използвал влашкият език“, посочва археологът.

Същевременно той не отрича влашкото население, но управляващата аристокрация на влашките войводи е от български произход, а традициите идват от нас.

„С доказателствата по никакъв начин не противопоставяме България на Румъния. Днешните политически дадености са ясни – има държава Румъния, създадена преди 140 години, хората си имат румънско самосъзнание. Говорим само за историческите аспекти, които трябва ясно да се знаят и признават“, каза проф. Овчаров.

Той смята, че новите научни открития може да са полезни както за България, така и за съседите отвъд Дунав, за да се покаже приносът на тези управляващи войводи в борбата срещу османското нашествие.

Крайно време е да се сложи край с преиначаването на историята, категоричен е проф. Пламен Павлов. Според него така се деформира и съзнанието на милиони хора.

Историкът допълва с доказателства като посочва, че от 60 влашки владетели – 9 носят името Радул, 8 с името Влад, трима се казват Мирчо, няколко са Владислав. Първият официален владетел е Иванко Бесараб - едно прекрасно романско име.

„Само да напомня също, че Бесараб, който се смята за прародителят на династията на Влад, е погребан в църквата Св. 40 мъченици“ до гроба на цар Калоян. Да не говорим за култовете на търновските светици във Влашко. Тези неща учените в Румъния много добре ги знаят. Тук не трябва да се караме за наследството, а просто да видим общите си корени“, посочи още историкът.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама