Николина Ангелкова провери къща за гости в Свети Влас и поиска да я затворят

15:23, 21 юни 19 / Политика 25 1977 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Къща за гости „Арт“ в Свети Влас няма никакво основание да предлага туристическа услуга. Тя действа изцяло в нарушение на българското законодателство, защото удостоверението ѝ за категоризация е изтекло през 2015 година.

Ще настояваме пред Комисията за защита на потребителите, в чиято компетентност е това, обектът да бъде запечатан веднага. Това заяви министърът на туризма Николина Ангелкова след проверка на къщата за гости, съобщиха от пресцентъра на Министерство на туризма.

Инспекцията се извършва след подаден сигнал от родител, че 25 деца са били настанени при изключително лоши условия. Веднага след получаване на сигнала експерти на Министерството на туризма, Комисията за защита на потребителите, РЗИ и местната администрация направиха съвместна проверка на място.

"Специалистите са установили, че обектът е имал удостоверение за къща за гости, 2 звезди, издадено от кмета на Община Несебър от 21 юни 2007 година, което е изтекло през 2015 г. Оттогава досега тя функционира без документи и разрешения", каза министър Ангелкова. При проверката преди ден експертите са видели, че в хотела са настанени деца, за които собствениците обяснили, че са на познати, а не туристи. "Стартираме процедура за издаване на акт за административно нарушение и глоба, която за юридическо лице е до 10 хил. лв. а за физическо лице – до 5 хил. лв.", информира министър Ангелкова.

Тя посочи още, че заради факта, че обектът е функционирал без разрешителни, е сигнализирана Националната агенция за приходите, за да се направи данъчна проверка и да се установят какви са постъпленията от тази незаконна, нерегистрирана дейност.

"Вижда се, че хигиената е под всякакви критерии и норми, басейнът и водата са мръсни", каза министърът. Представители на РЗИ са съставили акт за нарушение заради липсата на здравословни и безопасни условия. Взети са проби и от водата в басейна, които ще бъдат изследвани, а резултатът от тях ще бъде ясен в следващите дни. Министър Ангелкова посочи, че в такива случаи ще се действа безкомпромисно. Тя благодари на родителя, подал сигнала, и апелира всички да информират институциите при подобни случаи. "Недопустимо е по този начин да се руши имиджът на българския туризъм, всички трябва да спазват законите и ще продължим да следим стриктно това да е факт", заяви министър Ангелкова.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама