Нено Димов провери изпълнението на проект за възстановяване на Понто-сарматските степи

14:20, 21 юни 19 / Политика 25 488 Topnovini
Снимка: МОСВ

Министърът на околната среда и водите Нено Димов  посети теренните работи, извършвани в района на община Каварна, по проект за възстановяване на природно местообитание „Понто-сарматски степи“. Дейностите се изпълняват по проект Експериментално възстановителни процеси на природен хабитат 62C0* "Понто-сарматски степи", финансиран от Предприятието за управление на дейностите по опазване на околната среда (ПУДООС). Те се реализират на обща площ от 423 хектара чрез прилагане на мерки за опазване и възстановяване в рамките на защитена зона за местообитанията BG0000573 "Комплекс Калиакра".

„200 хил. лв. сме отделили за този проект. България мина през наказателна процедура и беше осъдена от Съда на ЕС, за това, че е нарушила естествените местообитания на понто-сарматските степи и една от мерките, които трябва да бъдат предприети и са договорени с ЕК, е именно тяхното възстановяване по естествен и по антропогенен начин“, обясни министър Димов на брифинг с кмета на община Каварна Нина Ставрева. 

По думите му мерките са договорени с ЕК още през 2017 г. „Направена е програма, която българското правителство трябва да изпълни заедно с местната власт, така че вместо да минаваме в следваща фаза на наказателната процедура, да намерим онзи баланс, при който всички страни да бъдат максимално удовлетворени от резултатите. Този проект е една от стъпките, които се реализират. Очаквам с него да приключат всички поети ангажименти  и да минем към следваща фаза на разговорите с Комисията по тази наказателна процедура“, заяви министър Димов. На въпрос дали европейските институции също ще направят проверка по изпълнението на проекта, министър Димов обясни, че е отправил покана към тях, Дирекция „Околна среда“ към ЕК е наясно с проекта и те ще решат кога да проверят изпълнението.

Кметът на Каварна Нина Ставрева уточни, че терените са общинска собственост. Вече е започнало изпълнение на дейностите, а именно почистване. На четири от площадките са монтирани метеостанции, които вече работят. „Този проект е пилотен и експериментален, работим съвместно с Шуменския университет. Очаквам, че всичко ще бъде извършено коректно и в срок. Надяваме се проектът да се окаже успешен, защото, както каза министър Димов, от правилното реализиране на дейностите зависи в голяма степен приключването на наказателната процедура“, каза Нина Ставрева. 

По проекта ще бъде извършено демонстрационно възстановяване на увредените участъци от естественото местообитание 62C0* „Понто-сарматски степи“ на общински терени чрез методологии или подходи, които се осъществяват за пръв път в България и не са прилагани досега на този тип естествено местообитание на територията на ЕС. Проектът предвижда също опазване на природно местообитанието и свързаните с него други типове тревни природни местообитания и видове в рамките на защитената зона за местообитанията BG0000573 "Комплекс Калиакра", за да се постигне и поддържа благоприятното им природозащитно състояние. Сред дейностите е и ограничаване на идентифицираните натиск и заплахи върху природното местообитание и установяване на тенденциите в него като степен на антропогенно въздействие и естествени процеси на самовъзстановяване. Заложени са и мерки за повишаване на осведомеността на местните общности и посетителите за значението на защитената зона и съхраняване и опазване на приоритетното природно местообитание. Срокът за реализация на проекта е три години.

 

Приоритетното природно местообитание 62СО* „Понто-сарматски степи“ е разпространено само в две страни-членки на ЕС - България и Румъния. В България общата му площ на национално разпространение е оценена на 7713 ха, от които 6056 ха попадат в Черноморския биогеографски район, а 1567 ха в Континенталния биогеографски район. Защитена зона за местооитанията BG0000573 „Комплекс Калиакра“ включва 2441 ха или 31,7 % от националното разпространение на местообитанието. Основната част от тази площ - 2089 ха принадлежи към територията на Община Каварна.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашия коментар беше успешно пуликуван!