Сръбкиня се бори в съда с бивш кмет в дело от движението #MeToo

17:00, 21 юни 19 / Свят 25 1073 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Мария Лукич от малкия сръбски град Брус наруши табуто и публично обвини кмета в многократни сексуални посегателства и тормоз на работното място.

Година по-късно бившата секретарка се сблъсква с тълпи от мъже извън съда и политици на власт в малкото градче в първия съдебен процес в контекста на #MeToo на Балканите, предава БГНЕС, като цитира АФП.

По-голямата част от последните 20 години бившият шеф на Лукич Милутин Йеличич, който отрича всички обвинения, е заемал висши държавни служби в техния град Брус, тиха общност, сгушена в южните планини на Сърбия.

"Всичко и всички тук са под негов натиск", каза Лукич в интервю за АФП в кафене в Брус след последното съдебно заседание в края на май.

Йеличич, на 57 г., подаде оставка през март, година след като беше обвинен от полицията. 24-часовият теревизионен канал N1 съобщи, че той бил казал, че е жертва на „тормоза на медиите“. "Вие журналисти трябва да пишете по-добре, а не да разпространявате лъжи и неистини", казал той, след като се оттеглил от поста.

Според Лукич предполагаемата злоупотреба е започнала в първия ден, когато е била интервюирана за секретарка на кмета през юни 2015 г. Йеличич я завел в празен кабинет, където докоснал краката и гърдите й и я целуна по устата, дори след като тя се опитала да го отблъсне. След като продължила да протестира, Йеличич се извинил многословно и казал, че никога повече няма да се случи.

Но то се случва - "почти всеки път, когато бях сама в офиса", твърди Лукич.

Кметът също я тормозел с текстови съобщения, каза тя, хиляди от които представи в съда като доказателство. "Кога ще правим любов, минаха вече две години", гласи едно от съобщенията, показано от Лукич.

В крайна сметка Лукич каза, че е достигнала точка на пречупване. "Имах кошмари, тялото ми се тресеше, когато той беше там", спомня си тя, описвайки как би направила всичко - включително да доведе двете си деца в офиса, за да не бъде сама с шефа си.

През март 2018 г. тя разговаря с полицията, която по-късно обвинява кмета в сексуален тормоз, сексуално насилие и злоупотреба с властовата си позиция.

Движението „Me Too“ отвъд Атлантическия океан станало източник на вдъхновение.

"След като те са мълчали толкова години и след това се изказаха, аз също мога да говоря", каза Лукич, която е омъжена и също се е оттеглила от работата си по това време.

Но приемането в Сърбия, където сексуалният тормоз е станал престъпление от 2017 г. и сексизмът са широко разпространени, я е направил далеч по-самотната.

При последното си явяване в съда Лукич трябвало да се промъкне през тълпа от местни жители, предимно мъже, пред съда, скандиращи подкрепа за кмета и носещи тениски с надпис "Правосъдие за Ютка" (това е неговият прякор).

Няколко мъже казаха на АФП, че вярват, че Лукич е изфабрикувала обвиненията, защото не е получила повишение, което иска.

"Това е класически случай на изнудване и отмъщение", казва един мъж на средна възраст, докато други я обвиняват, че се облича провокативно. Всички те отказаха да дадат имената си.

Нейните адвокати заявиха, че са поискали делото да бъде прехвърлено в съд извън Брус поради опасенията от политическо влияние в родния град на бившия кмет. По-рано този месец съдът заяви в изявление, че е поискал прехвърлянето на делото в Белград и очаква решение.

Няколко местни жители на Брус поверително подкрепиха Лукич, но малцина са готови да го направят публично, като се позовават на страхове от последствия.

На последното изслушване пред съда група, предимно от жени-политически активисти, пристигнаха от Белград в подкрепа на Лукич.

Извън двора те се сблъскаха с привържениците на кмета, като носеха табели "Правосъдие за Мария" и биеха по барабани, за да заглушат скандиранията "Ютка! Ютка!".

Часове по-късно, след изслушването, Лукич каза, че се страхува за живота си, след като кола почти не я удря, докато тя пресича пътя - ход, който тя интерпретира като акт на сплашване.

Въпреки че процесът започна през февруари, четири от петте заседания досега бяха отложени.

"Хората на властови позиции злоупотребяват със своя статут и ресурси, за да влияят на институции", което "не е трудно да се направи в Сърбия", казва Таня Игнятович от Независимия женски център в Белград.

"С добри адвокати, които богатите хора могат да си позволят, е възможно да се забавят случаите, докато те не станат обект на давност", казва тя пред АФП.

Без напредък по случая "Брус" Игнятович се притеснява, че това може да се превърне в предупреждение "за всички жени за това какво предстои, ако смеят да съобщават за сексуален тормоз".

40% от сръбските жени са били подлагани на сексуален тормоз в някакъв момент след навършването на 15-годишна възраст, според проучване от 2019 г. на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ). Но две от всеки пет жертви "съобщиха, че не разговарят с никого" след най-сериозния инцидент, сочи проучването.

Лукич се надява делото й да покаже на другите, че не са сами.

Четири други жени публично са обвинили бившия кмет в тормоз - не са заведени съдебни дела - и две от тях са свидетели по делото на Лукич.

"Ако нямах вяра, не бих започнала това", каза тя. "Наистина е трудно, но не знам защо, чувствам се готова за това."

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама