С ресурс от 1,6 млрд. лв. по ОП „Региони в растеж“ се обновяват 39 български града

11:07, 21 юни 19 / Политика 25 1102 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

В момента с ресурс от 1,6 млрд. лв. по оперативна програма „Региони в растеж“ се обновяват 39 големи и средни български града. Това каза министъра на регионалното развитие и благоустройството Петя Аврамова по време на откриването на конференцията „Бизнесът и регионите", предава  „Фокус“.

„Всички ние - и бизнесът, и държавата, имаме една обща цел - постигане на устойчиво и балансирано развитие на регионите в България“, заяви Петя Аврамова. По думите й бизнесът развива производство, прави инвестиции, открива работни места, а задачата на Министерството на регионалното развитие и благоустройството е да създаде необходимите условия за стабилна и предвидима икономическа среда.

„Нужна е и добра инфраструктура, защото азбучна истина е, че колкото по-мощна става индустрията, толкова по-добри трябва да бъдат пътищата. Ключови са и инвестициите във ВИК мрежата, както и тези в благоустройството на градовете. В момента с ресурс от 1,6 млрд. лв. по оперативна програма „Региони в растеж“ се обновяват 39 големи и средни български града“, подчерта Аврамова.

Аврамова каза още, че това са проекти за възстановяване на паркове, улици и площади, за образователна, спортна и социална инфраструктура, както и транспорт, енергийна ефективност, в изпълнението на които участват стотици големи, средни и малки фирми.

„Големи са възможностите и по останалите приоритети и приоритетни оси на програмата, чийто ресурс е близо милиард и половина. Искам, обаче, да обърна специално внимание на инвестициите с финансови инструменти, защото значението им в следващия програмен период ще се увеличава. Периодът 2007-20013 година за проекта за градско развитие с финансови инструменти по оперативна програма „Регионално развитие“ чрез инициативата „Джесика“ доведоха до генериране на над 600 нови работни места в София, Пловдив, Варна, Бургас, Русе, Стара Загора и Плевен“, посочи министърът.

По думите й е бил заложен публичен ресурс от 66 млн. лв., който е привлякъл 4 пъти по-голямо частно финансиране.

„Реализирани бяха 40 проекта, сред най-значимите инвестиции, с участието на българския бизнес със строителството на завод за замразени тестени изделия в Пловдив, завод за резервни части в зона с потенциал за икономическо развитие в Русе. Извърши се реконструкция и бе купено ново оборудване за болници в София. С участието на българския бизнес, строително-ремонтните дейности, доставките и услугите, бяха реализирани редица мащабни спортни обекти, като спортните комплекси „Арена Бургас“, този на Зона Б 5, град София и много други“, каза още Аврамова.

Тя подчерта, че всички проекти са реализирани изцяло с кредитен ресурс по оперативната програма. „Инициативата е отворена за кандидатстване за българския бизнес и местните власти към настоящия момент с хоризонт до 2025 година“, каза още министър Аврамова.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама