Андрей Боцев: Не сме снижавали критериите за военна служба

19:50, 20 юни 19 / Общество 25 499 Topnovini

''Съкращават се някои срокове за назначаването на кандидати на военна служба, които успешно са издържали конкурсите за войнишки длъжности. Осъвременени са и част от медицинските изисквания, но в никакъв случай не сме снижавали критериите'', каза началникът на отбраната генерал Андрей Боцев в Смолян по време на кампанията „Бъди войник“ за представяне на военната професия, съобщиха от министерството на отбраната.

''Намалени са сроковете за подаване и обработка на документите във военните окръжия и по-бързото им предоставяне във военните формирования за организиране на конкурсите'', разясни той.

Според Боцев първата половина на годината е показала, че кампанията „Бъди войник“ е много добра и е стъпка в правилната посока за преодоляване на некомплекта във Въоръжените сили.

''Предстои анализ на свободните места и ще бъдат обявени още конкурси във видовете Въоръжени сили от есента'', допълни генерал Боцев.

„С тази кампания искаме да покажем, че военната професия е престижна и сигурна като работно място и доходи“, подчерта началникът на отбраната.

Той допълни, че това е високорискова професия, затова на всички учения, занятия и подготовки се следи стриктно за спазването на мерките за безопасност.

''Доброто образование е голямо предимство за военната професия, предвид модернизационните проекти, вследствие на които се очаква нова съвременна техника в Българската армия. Не на последно място са и физическите възможности на кандидатите за войници'', посочи още генерал Андрей Боцев.

Пред журналисти и смолянската общественост той даде висока оценка на 101-ви алпийски полк, на дейността му в помощ на населението.

„Трябва да се гордеете с вашия полк. Всяка година през зимата пътищата в Родопите са проходими, благодарение на тях“, припомни началникът на отбраната.

''Доволни сме от проведения конкурс за заемане на вакантни войнишки длъжности, но един не е достатъчен. В ход е подготовката на втори и до края на годината със сигурност ще има и трети конкурс'', каза пред журналисти командирът на Сухопътните войски генерал-майор Михаил Попов.

''Удовлетворени сме от облекчаването на процедурите, защото досега сме губили хора заради забавянето на назначаването'', посочи още командирът на Сухопътните войски.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.

Най-нови Най-четени Най-коментирани