"Кога животът ще стане по-лек", попитаха руските граждани Путин

14:00, 20 юни 19 / Свят 25 161 Topnovini
1
2
3
4
5
6

За 17-ти път руският президент Владимир Путин проведе „Пряка линия“, по време на която отговаря на въпроса на жители на Русия. Според самия Путин основните въпроси са свързани със здравеопазването, екологията и жизненото равнище.

Един от въпросите, или по-скоро оплакванията, беше на майка от град Рославъл в Смоленска област. По нейните думи, независимо от предварителното записване, тя трябвало да чака с малкото си дете часове на опашка пред лекарския кабинет. Лекарите от детската политклиника също се оплакват от недостиг на персонал: “13 лекари, четирима не достигат, а средната заплата е от порядъка на 20 000 рубли (около 315 долара).“ От Псковския онкологичен диспансер също се оплакват от недостиг на персонал, предава БГНЕС.

Водещата попита Путин: “Кога животът ще стане по-лек?“. По нейните думи се усеща спад в живота и при богатите, и при средната класа, и при бедните. Путин каза, че доходите на гражданите в действителност са спадали от няколко години, но сега те са започнали да се възстановяват.

По-нататък Путин дълго говори за различни показатели за доходите и разходите и за факторите, чрез които може да се определи дали финансовото благосъстояние на руснаците е паднало или не.

"Искам хората, които ме гледат от телевизията, да не се сърдят, че нямат големи заплата, говоря средно. Имаме много голяма пропаст междуотраслите и и регионите", каза президентът.

Следващите няколко въпроса са за нивата на доходите. В ефир беше прочетена жалба от жител на Самарска област: "Кога ще се оправи животът? Много е трудно да се отглеждат деца със заплата от 10 000 рубли."

Също така бе показано видеопослание от пожарникар от Калининградска област: „Пожарникарите имат заплата от 12-13 000, аз, командирът на отделение, имам 16 000. Не мога да живея, трябва да работя на две или три работни места, поради което семействата се разрушават”.

Путин отговори така: “Първо, за 10-те хиляди и т. н. Наистина трябва да проверим какво се случва там. За първи път доведохме минималната работна заплата до жизнения минимум от 11 280 рубли. Не разбирам откъде идват 10 000. Това е въпрос към съответните органи. В Министерството на извънредните ситуации ситуацията не е най-добрата. Взето е решение - тази година на Министерството на извънредните ситуации ще бъдат разпределени 4,3 милиарда рубли, което ще повиши гражданските заплати до около 24 000".

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.

Най-нови Най-четени Най-коментирани