Специализираната прокуратура предаде на съд производители на фалшиви евро и долари от к.к. "Слънчев бряг"

13:01, 20 юни 19 25 1285 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Специализираната прокуратура внесе в Специализирания наказателен съд обвинителен акт срещу четиримата привлечени към наказателна отговорност за участие в организирана престъпна група за производство на неистински доларови и еврови банкноти в хотел „Кантилена 2“ в к.к. "Слънчев бряг" и разпространяването им в страната. Това съобщиха от пресцентъра на Апелативна специализирана прокуратура.

Те са задържани на 20 октомври 2018 г. при операция на Специализираната прокуратура и ГДБОП в к.к. "Слънчев бряг" и в Пловдив. В подземния гараж на хотел „Кантилена 2" в курортния комплекс бе открита оборудвана за целта печатница. На мястото бяха задържани ръководителят на групата Иван Тодоров и съдържателят на хотела Александър Крихтин в момент на производство на неистински банкноти. Намерени и иззети бяха 23 009 листа с отпечатани и изображения на неистински банкноти с номинал 50, 100 и 500 евро и 50 щатски долара, или елементи от тях (заготовки).

Тодоров е предаден на съд за престъпления по 8 текста от Наказателния кодекс, в т.ч. като ръководене на групата от създаването ѝ през януари 2018 г. до неутрализирането ѝ 20 октомври 2018 г. Той лично е контролирал производството на фалшификати и разпространението – при 4 доверителни сделки продал на служител под прикритие общо 301 неистински банкноти от по 100 евро и 297 банкноти от по 50 долара. В дома му в Пловдив бяха открити 23 009 броя готови фалшиви банкноти в евро и долари на обща стойност 2 170 000 евро и над 100 000 щатски долара.

Участникът в групата Крихтин, който предоставил помещение за нелегалната печатница, бил ангажиран пряко в производството на фалшините банкноти, включително и осигуряване на консумативи за изработката им. Иван Тодоров и Александър Крихтин са с мерки за неотклонение „Задържане под стража“. На 19 юни 2019 г., след внасянето на обвинителния акт срещу тях, е разпоредено превеждането им в Софийския затвор. Другите двама предадени на съд участници в групата са с определени парични гаранции от по 5000 лева. Предстои Специализираният наказателен съд да насрочи разпоредително заседание по делото.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама