Андрей Боцев: Участниците в учението „Ответен удар–2019“ демонстрираха отлична комуникация

19:10, 19 юни 19 25 987 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

„Това е едно от най-добрите учения през последните години. Военнослужещите демонстрираха отлична комуникация и взаимодействие“, отбеляза началникът на отбраната генерал Андрей Боцев днес на заключителния етап на тактическото учение с бойни стрелби „Ответен удар-2019 г.“ на учебен полигон „Ново село“, съобщиха от МО.

Румен Радев ще посети Националното тактическо учение „Ответен удар 2019“

Участниците в учението от въоръжените сили на България, САЩ, Гърция, Албания и Република Северна Македония, структурирани в многонационален механизиран батальон, днес демонстрираха пред високопоставени гости и медии способности при водене на съвместна отбранителна операция.

„Най-важното в една съвместна операция в коалиционен формат е добрата комуникация и взаимодействие, единното разбиране на управлението и организацията, както и общите тактики, техники и процедури. Това, което видяхме днес, бе с изключителна динамика, с голяма точност, много добра координация“, заяви пред журналисти президентът Румен Радев.

Той даде изключително висока оценка на учението и поздрави ръководството, всички командири и военнослужещи от страните-участнички с постигнатите резултати.

Денят за високопоставени гости започна с едноминутно мълчание в памет на канадския парашутист, загиналия при изпълнение на служебните си задължения във въздушно-десантното учение „Swift Response – 2019“, ръководено от Командването на Сухопътните сили на САЩ в Европа.

На заключителния етап на „Ответен удар – 2019 г.“ повече от час продължиха активните бойни действия на военните формирования от армиите на петте държави-участнички, които представиха изградените съвместни способности и оперативна съвместимост, резултат от съвместните усилия по планиране и подготовка.

Командирът на Сухопътните войски генерал-майор Михаил Попов, под чието ръководство е планирано учението, отбеляза, че по време на съвместните тренировки военнослужещите са споделяли опит, изградили са доверие помежду си като партньори и съюзници и са усъвършенствали своите способности.

„Ние като военнослужещи сме подготвени да воюваме и знаем какво причинява войната – смърт, разрушение, страдание. Поради това, ние, хората в униформа, сме твърдо убедени, че дори 100 години преговори са по-добри от един ден война“, заяви генерал-майор Попов.

Днес в заключителния етап на „Ответен удар – 2019 г.“ от българска страна участваха военнослужещи от 38-ми механизиран батальон със собствена самоходна минохвъргачна батарея и смесен противотанков взвод, артилерийска батарея от 20-ти самоходен артилерийски дивизион - всички от състава на 2-ра механизирана бригада; танкова рота от Центъра за подготовка на специалисти, както и средства за непосредствена авиационна поддръжка от състава на Военновъздушните сили.

От Сухопътните сили на САЩ в Европа участва една механизирана рота, въоръжена с бойни машини на пехотата М2А3 „Брадли“ и „Хамър“. От въоръжените сили на Гърция се включиха танков взвод с танкове „Леопард-2“ и екипажи на вертолети AH-64 „Апачи“ за непосредствена авиационна поддръжка. Сухопътните войски на Република Албания и Република Северна Македония бяха представени с по един пехотен взвод със собствено въоръжение и бойни машини „Хамър“, осигурени от 2-ра механизирана бригада от състава на българските Сухопътни войски.

След демонстрацията бе представен статичен показ на въоръжението и бойната техника на участващите в учението военни формирования.

В деня за високопоставени гости на „Ответен удар – 2019 г.“ присъстваха също главният секретар на президента на Република България Димитър Стоянов, заместник-началникът на отбраната вицеадмирал Емил Ефтимов, командващият на Съвместното командване на силите генерал-лейтенант Любчо Тодоров, заместник-командващият на Съвместното командване на силите генерал-майор Иван Лалов, който е директор на националната структура за ръководство и контрол на летните учения на територията на България, висши офицери от българските въоръжени сили, ръководители на държавни структури, както и посланици, военни делегации и военни аташета на страните-участнички.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама