Бившият френски президент Саркози ще бъде съден за корупция

16:40, 19 юни 19 / Свят 25 966 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Бившият френски президент Никола Саркози не успя да избегне съдебен процес по обвинения в корупция и злоупотреба с влияние и вероятно ще трябва да се яви в съда през следващите месеци, съобщи АФП, цитирана от БГНЕС.

Касационният съд на страната реши във вторник, че има основания за процес срещу Саркози. Под отговорност ще бъде подведен и неговият адвокат Тиери Херцог, както и бившият съдия Гилбърт Азиберт.

Това означава, че сега процесът наистина ще стартира, съобщи източник, запознат със случая. Адвокатите на Саркози не бяха открити за коментар.

Случаят за злоупотреба с влияние се съсредоточава върху разговорите между Херцог и Азиберт, които са били подслушвани от следователи. Те са разследвали твърденията, че Саркози е приел незаконни плащания от наследницата на козметичния гигант „L'Oreal” Лилиан Бетенкур за президентската си кампания през 2007 г.

Проучването разкри също, че Саркози и Херцог често са комуникирали чрез мобилни телефони, получени под фалшиви самоличности.

През 2014 г. Саркози стана първият бивш френски президент, задържан в полицейски арест по време на предварителния етап на разследването.

Саркози не е първият бивш президент, който е бил преследван - неговият предшественик Жак Ширак получи две години условна присъда през 2011 г. за присвояване и злоупотреба с публични средства по времето, когато е бил кмет на Париж.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама