Отбелязваме 50 години от кацането на "Аполо 11" и на първия човек на Луната

06:50, 20 юни 19 / Свят 25 1601 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Светът отбелязва 50 години от мисията на "Аполо 11" до Луната - първата мисия с пилотиран космически кораб, чийто екипаж достигнал и извършил успешно кацане на Луната. Целта на мисията била да прилуни хора на Луната и да ги върне успешно на Земята.

Астронавтите, избрани за голямото събитие, са Нийл Армстронг, Майкъл Колинс и Едуин "Баз" Олдрин, които вече били летели в Космоса с програма "Джемини". Корабът бил изстрелян на 16 юли 1969 г. в 13:32:00 (UT) и кацнал на 20 юли на лунната повърхност.

Пилотът на лунния модул Баз Олдрин внимателно управлявал машината по пътя към Луната. Те се прилунили в Морето на Спокойствието 40 сек. по-късно от очакваното в 20:17 универсално време (UT), тъй като Олдрин трябвало да избегне голям скален блок.

Седем часа отнело приготвянето за преминаване към следващия етап - излизане от лунния модул и стъпване на Луната.

В 02:56:20 (UT) Хюстън дал сигнал "зелено". „Тук база Хюстън, излизането разрешено, дишаме с вас момчета!”. В 04:55(UT) Нийл Армстронг отворил люка и слязъл по стълбата. Направил три малки крачки и така станал първият човек, който стъпил на лунната повърхност. Той изрекъл: „Малка стъпка за човека - голям скок за човечеството!”. За съжаление повреда в комуникацията система попречила на целият свят да чуе тази запомняща се фраза. 

15 минути по-късно Едуин Олдрин също стъпва на Луната, изричайки: "Величествена самота". Той започва да експериментира различни способи за придвижване при слабата лунна гравитация. Най-удачни се оказват дългите "кенгурови" подскоци, при които се прелитат над 2 метра.
 
Монтирана е телевизионна камера на един от краката на лунния модул, за да излъчи и заснеме това световно събитие, а след това е развят националният флаг на САЩ. Провежда се директен разговор с президента Ричард Никсън от лунната повърхност.

Оставена е паметна плоча от неръждаема стомана с гравиран надпис: "Тук хора от планетата Земя за първи път стъпиха на Луната. Юли 1969 г. след Христа. Ние дойдохме с мир от името на цялото Човечество" и с подписи на Амстронг, Олдрин, Колинс и президента на САЩ Никсън.

Олдрин престоява на лунната повърхност 1 час и 30 минути, след което се прибира в Лунния модул, а Амстронг остава общо 2 часа и 10 минути. 

В 17.54 ч. на 21 юли са запалени двигателите на завръщащата се част от Ийгъл и след престой от 21 часа 36 минути и 20 секунди първата експедиция, посетила Луната, я напуска.

Пилотираният космическия кораб "Аполо 11" е третият апарат от серията "Аполо", изпратен към Луната в програмата на НАСА. Преди него само "Аполо 8" и "Аполо 10" с екипаж на борда са достигали естествения спътник на Земята, но без да извършват кацане на него.

Целта на мисията е била събиране и доставяне на Земята на образци от лунния грунд, фотографиране, провеждане на директна телевизионна връзка със Земята, поставяне на научна апаратура на лунната повърхност и завръщане.

Ключови думи

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама